Съдът отказа да пусне от ареста задържания за побоя над тригодишния Христо
Съдът отказа да пусне от ареста задържания за побоя над тригодишния Христо / снимки: БГНЕС
Съдът отказа да пусне от ареста задържания за побоя над тригодишния Христо
81416
Съдът отказа да пусне от ареста задържания за побоя над тригодишния Христо
  • Съдът отказа да пусне от ареста задържания за побоя над тригодишния Христо

18-годишният Патрик Първев, единият от обвиняемите за побоя над 3-годишния Христо остава в ареста. Софийският градски съд не уважи молбата на защитника му за по-леката мярка „домашен арест”.

Биячите на Христо го малтретирали редовно и с удоволствие

На излизане от съдебната зала той заяви, че е бил многократно заплашван с убийство от другия обвиняем Александър Донов, на когото са били поверени грижите за Христо. По думите му това се е случило преди ареста, но не отговори защо до сега не е казал за тези заплахи.

Патрик Първев и Александър Донов са обвинени в опит за убийство на 3-годишния Христо. Детето беше поверено на грижите на Александър, докато неговата майка е била на работа в чужбина. След инцидент 3-годишния Христо е приет в „Пирогов”, където лекарите установяват, че е бил малтретиран, а двете 18-годишни момчета, които са се грижели за него са обвинени в опит за убийството му.

Днес защитата на Патрик Първев поиска мярката за неотклонение „задържане под стража” да бъде сменена с по-леката „под домашен арест”.

Сред мотивите на защитата беше започването на новата учебна година и желанието на обвиняемия Патрик Първев да продължи образованието си. Според съда обаче Първев едва ли има особен интерес в тази посока с оглед на това, че вече пълнолетен, а е в 9-ти клас.

 

Съдът отказа да пусне от ареста задържания за побоя над тригодишния Христо
netinfo

Според съда предстои събирането на още редица доказателства, а от събраните до момента ставало ясно, че Патрик и Александър умишлено са пребили тригодишното дете, като малтретирането било системно и в продължителен период от време.

Решението на съда от днес може да бъде обжалвано пред по-горната инстанция.

Малкият Христо излезе от кома на 23 юли. Същия следобед Градският съд остави в ареста Александър и Патрик. По време на заседанието съдът се позова на доказателства, сред които свидетелски показания. Тогава стана ясно, че една от свидетелките чула видеоразговор между двамата, в който Александър казал на Патрик, че затворил 3-годишния Христо в шкаф.

Съдебно-медицинска експертиза показа многобройни наранявания по тялото и главата на момчето, които се дължат на удари с твърди, тъпи предмети. Различният цвят на кръвонасяданията дали основания да се заключи, че те са с давност 7 или 10 дни, преди Христо да влезе в болница.

Майка на момченцето - Невена Велинска, е музикант и работи на кораби в Скандинавия. Тя плащала на Александър да се грижи за сина й. Патрик обаче се нанесъл в апартамента, след като майката заминала в чужбина на 26 юни. Първоначално бащата на Александър трябвало да се грижи за Христо, а Александър да помага, но впоследствие двете момчета започнали да гледат 3-годишното дете. По време на съдебното заседание на 23 юли Александър каза, че съжалява за случилото се.

Съдът отказа да пусне от ареста задържания за побоя над тригодишния Христо
netinfo