/ БГНЕС
Съдът отказа да пусне Десислава Иванчева под домашен арест
99542
Съдът отказа да пусне Десислава Иванчева под домашен арест
  • Съдът отказа да пусне Десислава Иванчева под домашен арест
Отстраненият кмет на район "Младост" Десислава Иванчева и заместникът й Биляна Петрова остават за постоянно в ареста. На закрито заседание на Специализирания апелативен съд вчера е отменена наложената им преди две седмици по-лека мярка - домашен арест.
 
Двете подсъдими за подкуп жени така и не излязоха на свобода, тъй като решението за домашния арест щеше да влезе в сила само ако бъде потвърдено на втора инстанция.
 
Съдът пусна Десислава Иванчева и Биляна Петрова под домашен арест

За разлика от тях третият подсъдим по делото - Петко Дюлгеров, също бе пуснат под домашен арест на 25 октомври, но решението влезе в сила веднага и в момента той е на свобода. Едва вчера следобед, малко преди изтичане на законовия срок, прокуратурата е протестирала решението срещу него.
 

БГНЕС


Днес продължават разпитите в съдебна зала. До момента нито един от основните свидетели по делото не потвърди, че Иванчева е искала подкуп от който и да е строителен инвеститор в квартал "Младост".
 
Междувременно стана ясно, че вчера отстраненият зам.-кмет на район "Младост" Биляна Петрова е получила нервна криза и се е наложило намеса на медицински екип.
 
Какво важно казаха свидетели по делото срещу Десислава Иванчева?

На последното заседание по делото временно изпълняващият длъжността кмет на района Румен Русев се отрече от показанията, които е дал в досъдебното производство срещу Иванчева. В залата Русев каза, че всички преписки са отивали при Иванчева с малки изключения, където се е бавела тяхната обработка. Той заяви още, че не е присъствал на разговор между Иванчева и инвеститор, в който тя да поиска дар за себе си. Той се отрече и от показанието си, че да задвижи преписка Иванчева е изисквала да се направи дарение или да се приложи т.нар. социално корпоративна отговорност.
 

БГНЕС


По отношение на сагата с бизнесмена Александър Ваклин, Русев каза, че е трябвало само да изчисли РЗП-то на строежа му и потвърди, че не е присъствал на срещи с него. На излизане от съдебната зала той отказа да отговори на журналистическите въпроси, припомня БГНЕС.
 
8 октомври: Делото срещу бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева започна по същество

На заседанието на 18 октомври Специализираният наказателен съд реши да промени мярката на Десислава Иванчева и Биляна Петрова от постоянен на домашен арест. До тогава съдът отказваше да наложи по-леката мярка с мотив, че предстои разпит на свидетели, на които може да бъде оказано влияние.
 

БГНЕС


Още на следващия ден Специализираната прокуратура съобщи, че ще протестира определението на Спецсъда за изменение на мерките за неотклонение на двете. Затова Иванчева и Петрова останаха в следствения арест, тъй като Апелативният спецсъд има 7-дневен законов срок за произнасяне.

Арестуваха кмета на „Младост“, органите на реда влязоха и в Общината (ВИДЕО/СНИМКИ)

Кметът на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева беше задържана при показна акция в центъра на София на 17 април 2018 г. Повод за нея бе разследване за подкуп, даден ѝ от строителен предприемач, а по информация на разследващите Иванчева е била задържана със 70 000 евро, които са част от по-голяма сума, поискана за издаване на строително разрешително. Часове тя бе държана с белезници до автомобила си, паркиран пред сградата на Министерството на спорта, докато разследващите извършваха обиск.

Освен Иванчева, задържани бяха още заместникът ѝ Биляна Петрова, както и бившият кмет на община „Младост” Петко Дюлгеров, а обвинения бяха повдигнати и на тримата. От април Десислава Иванчева се намира в ареста, а междувременно съдът я отстрани от поста кмет на район „Младост“.