Състав на Районния съд в Харманли не даде ход на наказателното дело за наводнението в село Бисер, при което осем души загинаха, съобщиха от Съдебната палата.

Причина за отлагането на старта на процеса за 23 март са нередовно призовани свидетели. Подсъдима е бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова, а обвинението е на Районна прокуратура-Пловдив.

Започва делото срещу бившия областен управител на Хасково за наводнението в Бисер

Според обвинителния акт, като длъжностно лице Узунова не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия, организиране разработването на областен план за защита при бедствия, съвместно с централната и местната власт.

Вменява й се още, че не е организирала и контролирала изпълнението на превантивни мерки за недопускане или намаляване на последиците от бедствия, не е осъществила необходимата организация и техническа експлоатация на язовир, не е осъществила поддръжка и ремонтно-възстановителни дейности на хидротехническото съоръжение.

Наводнението се случи на 6 февруари 2012 година, когато се скъса стената на язовир "Иваново" и висока вълна заля селото като причини освен човешките жертви и разрушения на десетки жилищни и стопански имоти.
БТА