/ IStock
В Районния съд в Харманли стартира наказателно дело срещу бившия областен управител на Хасково Ирена Узунова за наводнението в село Бисер, при което на 6 февруари 2012 година се скъса стената на язовир "Иваново" и 8 души бяха удавени при прииждането на висока вълна в селото. 

Разпоредителното заседание по делото е насрочено за 15 декември т. г., съобщиха от съдебната палата в Хасково.

В качеството си на длъжностно лице областният управител не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия и организиране разработването на областен план за защита при бедствия съвместно с централната и местната власт. Тя не е организирала и контролирала изпълнението на превантивни мерки за недопускане или намаляване на последиците от бедствия, не е осъществила необходимата организация и техническа експлоатация на язовир и не е осъществила поддръжка и ремонтно възстановителни дейности на хидротехническо съоръжение, се казва в прессъобщението.

Обвинението е за причиняване на наводнение с жертви по непредпазливост. 

При миницунамито от изкуственото езеро освен човешките жертви десетки домове и стопански постройки бяха наводнени и разрушени. Делото пък обиколи няколко инстанции на прокуратурата и съда, преди сега да бъде насрочено в Районен съд - Харманли.