Съдът даде ход на делото срещу Венцислав Върбанов
Съдът даде ход на делото срещу Венцислав Върбанов / netinfo
Състав на Софийския градски съд даде ход на делото срещу депутата от Българския народен съюз Венцислав Върбанов за източването на Държавен фонд "Земеделие".

Прокуратурата обвинява Върбанов, че в качеството си на министър на земеделието в периода 1998/2001г. умишлено не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество и не е упражнил достатъчно контрол върху дейността на фонда, с което е причинил щети за 87 845 000 лв.

Според прокуратурата бившият министър е нарушил служебните си задължения и правилника на фонд "Земеделие" като е разрешил субсидирането на земеделски производители без да има договор, в който да се посочва дейността, за която се отпускат парите.

Депутатът е обвинен и в това, че в нарушение на правилника на фонда е одобрил отпускането на 32 инвестиционни кредита по програма за пряко кредитиране на трайни насаждения. Кредитите са отпускани със срок за погасяване от 120 месеца при 60-месечен гратисен период, което според обвинението не е позволено в правилника на фонда.

Преди да даде ход на делото съдът отхвърли гражданските искове на Министерството на финансите и на Държавен фонд "Земеделие", тъй като е изтекъл петгодишният срок на давност за подаването им.

Началото на процеса се забави с повече от половин час, тъй като подсъдимият си беше забравил личната карта. След като документът беше донесен, пред съда като свидетел застана бившият изпълнителен на фонд "Земеделие" Асен Друмев.

Той каза, че в Управителния съвет на фонда, чийто председател е бил Върбанов, е вземал решения за отпускане на кредитите като колективен орган. Преди да стигнат до УС проектите за кредити минават през Кредитен съвет, който предлага становището си на УС, каза Друмев. Той добави, че в УС на ДФ "Земеделие" са влизали представители на министерствата на финансите и на икономиката.