Николай Събев
Николай Събев / БГНЕС
„Овладели сме процеса и имаме ускорена работа по европейските проекти, така че да успеем да влезем в сроковете и да нямаме санкции от страна на Европейската комисия“. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, който бе изслушан пред постоянно действащата подкомисия за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове към Комисията по въпросите на Европейския съюз.

Пред депутатите от подкомисията министър Събев посочи, че експертите от ведомството са направили пълен преглед на текущото изпълнение на проектите, въз основа на който вече са набелязани конкретни оздравителни мерки, за да няма забавяне в изпълнението. 

„Имаме конкретни оздравителни мерки, които да ускорят изпълнението на европейските инфраструктурни проекти, така че да не изпаднем в ситуацията да връщаме пари“, увери Николай Събев. 

„От момента, от който започнахме проверка на готовността на системата на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) за това докъде сме стигнали с развитието на железопътната инфраструктура, ние се сблъскахме с няколко тревожни факта. Единият от тях беше този проект, който започва от София, отива към Елин Пелин и е свързан с международния път София – Пловдив – Истанбул. Тогава помолих изпълнителния директор на НКЖИ да ме информира за всички други проекти, по които има забавяне. Получих предварителната информация, а след това видях, че имаме много по-нисък процент на изпълнение, в сравнение с очакванията“, посочи министърът на транспорта. 

Той допълни, че е имал среща с Агнес Монфре, ръководител на отдел „България, Хърватия и Словения“ в Генерална дирекция „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия, на която я е информирал, че е направен преглед на състоянието на проектите и са набелязани мерки за ускорена работа по тях. 
БТА