Според най-добрия шерп на спасителите Петров се е загубил между лагер 3 и връх Шиша Пангма, където има опасни пропасти
Спасителната операция по издирването на алпиниста Боян Петров ще продължи и днес, съобщи тази сутрин пред БНР Кирил Петков, които е в Хималаите и участва в акцията. По план издирвателната дейност ще продължи днес и в сряда, за да се проверят всички останали възможности.

Да се обходят възможните точки в ниската планина е приоритет номер 1, подчерта Кирил Петков. Много хипотетично и с надежда за чудо групата продължава да работи, допълни той.
 
 

Rescue Update #15: Boyan Petrov missing row #Shishapangma Air search and rescue team is still hoping to fly...

Публикувахте от Dream Wanderlust в 14 май 2018 г.

Екипът на Боян Петров: Спасителните операции за издирването му вървят към своя край

Последна информация за операцията по издирване и спасяване на Боян Петров, извършена от „Симрик Еър“, се надяваме да има в сряда, заяви за Дарик Йогеш Сапткота от авиокомпанията. Той добави, че днес няма новини.

Непалският алпинист Мингма Шерпа каза, че времето в района на Шиша Пангма е в момента е лошо, а в сряда е последният ден. Той потвърди, че екипът от шерпи е намерил инструменти на Боян Петров до Лагер 3.
 
 
Публикувахте от Simrik Air в 13 май 2018 г.

Вчера екипът от шерпи, който издирва българския алпинист, се върна в базовия лагер без да успее да го намери. Те откриха само някои материали и оборудване, които най-вероятно са използвани от Петров, потвърди на официалната страница на спасителния екип Dream Wanderlust.

Вчера времето в планината беше изключително лошо. Спасители се надяваха на прозорец от поне час с благоприятни условия, за да продължат издирването.

Gulliver/Getty Images


Спасители търсят Боян Петров по обратния път надолу (ВИДЕО)

Много вероятно е Боян Петров да е паднал в пропаст между лагер 3 и връх Шиша Пангма, това предположение е направил по-рано най-добрият шерп в спасителната мисия.

„Това е личната теория на най-добрия шерп, който е и приятел на Боян. Той смята, че трагедията може да е станала заради покритите със сняг големи пропасти. Там съвсем леко отклонение може да ти коства живота”, коментира пред  NOVA Кирил Петков, който е в Химилаите и участва в акцията.
 

Член на спасителния екип за Боян Петров: Над лагер 2 се търси тяло, не жив човек

С това сякаш изчезна и последната надежда за намирането на Боян Петров. Още вчера стана ясно, че „над лагер 2 шерпите вече търсят само тяло, а не жив човек”. На практика беше потвърдено, че акцията вече не е спасителна, а издирвателна.

Вижте снимки на 14-е осемхилядника на планетата (СНИМКИ)
 

БГНЕС, архив


Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от 3 май, като за последно е видян на височина 7500 м, а условията на тази височина са екстремни. Над 7800 м се намира „Зоната на смъртта” - оттам оцеляване няма, признават алпинисти.
 
Дъщерята на Боян Петров: Той e там, където винаги е искал да бъде

12 дни след изчезването на Боян Петров семейството му не спира да се надява, че той ще бъде открит жив. Пред медиите майка му и сестра му споделиха, че са готови да приемат всяка новина, но признаха, че дните в очакване минават трудно.