Светият Синод покани руския патриарх Кирил у нас
Светият Синод покани руския патриарх Кирил у нас / БГНЕС, архив

Светият Синод на Българската православна църква покани Руския патриарх Кирил в София. Това потрърди за Дарик Западно и Средноевропейски митрополит Антоний. В събота приключи двудневното заседание на Светия Синод.

Руският патриарх Кирил е поканен за тържествено прославление на Серафим Соболев, който ще бъде канонизиран на 26 февруари.

Архиерейският събор на Руската православна църква реши преди дни архиепископ Серафим Соболев, чийто гроб се намира в криптата на Руската църква в столицата, да бъде канонизиран. Освен 320 архиереи на Руската църква, в заседанието на събора, на което е взето решението, по изключение са участвали и български архиереи.

При обсъжданията духовниците се обединили около идеята, че паметта на Серафим трябва да се чества в деня на неговата кончина, на 26-и февруари и той ще се нарича Свети Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец.

Още приживе по молитвите на светията са ставали много чудеса, а след смъртта му и до днес хиляди хора посещават гроба му в криптата на Руския храм в София и отправят към него своите молитви.

Кой е Серафим Соболев вижте тук