Сливен митрополит
Сливен митрополит / Булфото
В Сливенската митрополия е внесено протестно писмо срещу касирането на изборите за митрополит. Писмото е подкрепено от над 170 свещеници и миряни от духовни околии в Сливенската епархия.

Той е било внесено от отец Севастиян Йорданов от бургаския храм "Св. св. Кирил и Методий", епархийски избирател и член на Изборната комисия за Сливенски митрополит на 18 февруари.

Светият синод касира избора на двамата кандидати за нов митрополит на Сливен

В понеделник пред митрополията своето несъгласие с решението на Светия синод изразиха епархийски избиратели, но тогава те не успяха да внесат документа, защото канцеларията беше затворена.

"По уверение на секретаря на Сливенска митрополия писмото ще бъде разгледано от дядо Йоан, наместник на овдовелия митрополитски престол, и ще бъде изпратено в Светия синод", каза отец Севастиян.

На пресконференция в Бургас свещеници от Бургаската духовна околия представиха декларацията. "Свикахме тази пресконференция, за да успокоим народа за това, че в понеделник бяхме квалифицирани едва ли не като разколници", каза той. "Ако трябва да говорим за разкол, това може да го направи единствено Светият синод и Църковно-народния събор. Ние просто изразихме свободно своето несъгласие с това изборът да бъде касиран и да се приеме наредба, в която да се премахне участието на народа в избора на митрополит."

Избират нов Сливенски митрополит

Отец Севастиян допълни, че във всички храмове в диоцеза на духовната околия ще се събират подписи, които отново ще бъдат изпратени в Синода. Той изтъкна, че уставът може да бъде променян единствено при Църковно-народен събор, за да спази един от най-важните принципи на църквата, а именно съборността.

"Уставът на Българската православна църква не е нарушен, защото той предвижда в екстремни ситуации Синодът да може да реагира и е преценил, че тази ситуация е точно такава". Това каза за БТА отец Евгений Янакиев от катедралния храм в Сливен. "Положението в Сливенска епархия е наистина плачевно - има замесени много икономически интереси, както на някои бивши служители на митрополията, така и на настоящи клирици, които мога да кажа спокойно, че са превърнали своите храмове в еднолични търговски дружества. Те имат интерес да се запази статуквото, за да могат да си продължат бизнеса."

По думите му заради това Синодът е решил да действа кардинално.

"Уставът не е канон, каза още отец Евгений, той помага да се разбере канона. Уставът е по-скоро правилник за разлика от догмите и каноните. Той може да бъде променян съобразно ситуацията. Когато говорим за съборност, става въпрос за събрание от епископи, тоест където има епископ, там има църква. Макар и да има народ, свещеници, те не са църква без епископ.

На 12 март се очаква Светият синод да избере двама епископи, а на 13 март - ще бъде избран Сливенският митрополит.
Велина Василева/БТА