/ БГНЕС
Да се удължи срокът за преустановяване на присъствените учебни занятия в университетите до края на летния семестър на учебната 2019/2020 година настояват в позиция от Националното представителство на студентските съвети /НПСС/ на висшите училища.

От НПСС искат да се отменят всички изпити в сградите на висшите училища до края на летния семестър на 2019/2020 година, освен в случаите на необходимост някои изпити да бъдат присъствени предвид специфичността им. При присъствените изпити висшите училища да осигурят всички противоепидемични мерки, настояват от ръководството на студентските съвети.

Входът в 116 от 118 бакалавърски програми на СУ - с матурите

Да бъдат провеждани онлайн изпити чрез видеоконферентна връзка, в т.ч. кандидатстудентски изпити, семестриални изпити, поправителни и ликвидационни изпитни сесии, защити на дипломни работи и държавни изпити през юни и юли, с изключение на практическите изпити, като се създава организация за стриктно спазване на всички противоепидемични мерки, искат от НПСС.

Според ръководството на студентските съвети трябва да са присъствени държавните изпити на специалността "Право", по дисциплините: "Гражданскоправни науки", "Наказателноправни науки" и "Публичноправни науки" в изпълнение на чл. 12 а, ал.4 от Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и в професионалната квалификация "Юрист", но при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки.

Утвърдиха броя за прием на студенти и докторанти за следващата учебна година

Да се даде възможност на стажант-лекарите да продължат стажовете си, независимо под каква форма /дистанционно или присъствено/. Да бъдат организирани държавните им изпити за навременното им дипломиране в рамките на календарния план на висшето училище, предлагат от НПСС.

С оглед на възникналата противоепидемична обстановка и невъзможността на студентите от Медицинските университети и Медицинските факултети да имат присъствени упражнения, от НПСС препоръчват хорариумът за преддипломен стаж, учебна практика /клиничен стаж/ и нормативите, зададени от висшите училища, да бъдат намалени, като те бъдат съобразени с минималния хорариум, зададен в единните държавни изисквания.

Проф. Герджиков: Няма опасност от нулева година в СУ

Във висшите училища по архитектура, строителство и геодезия да бъде удължен летният семестър на учебната 2019/2020 година с минимум 30 календарни дни, както и бъде удължен срокът за заверки и защити със 7 календарни дни.

Във висшите училища по изкуства да бъде удължен летният семестър на учебната 2019/2020 година, да са присъствени държавните изпити и дипломните защити на студентите при "закрити врати в периода юли-септември 2020 г.", при спазването на всички противоепидемични мерки.

Теологията става защитена специалност

Техническите университети да организират изпитите си онлайн - чрез видеоконферетна връзка, с изключение на занятия, които не могат да са неприсъствени /лабораторни, практики, стажове/, но отново при спазване на всички противоепидемични мерки.

От НПСС настояват също студентите да бъдат освободени от заверяване на изучаваните предмети през летния семестър на учебната 2019/2020 година, както и да има разговори на регионален принцип между ръководствата на висшите училища за бъдещо сътрудничество и за съвместно използване на материални бази и общежития заради непредвидимия характер на кризата.

НПСС представлява интересите на над 200 000 студенти от висшите училища в България, припомнят от организацията.
БТА