Около 71% от гражданите на 25-те страни-членки на Европейския съюз изпитват сериозни притеснения относно наличието на пестициди и други опасни вещества в хранителните продукти. Това е един от изводите в годишния доклад на Европейската комисия за наличието на пестициди в растителните продукти.
Резултатите от проучването бяха оповестени от българското Национално движение „Приятели на Земята”.
Над 47% от пресните храни, изследвани за наличието на опасни химикали, съдържат поне един пестицид. В около 5% от пробите на необработени европейски продукти опасните вещества надхвърлят разрешените пределни норми,пише още в доклада на ЕК.
2,7 на сто от бебешките храни също съдържат пестициди над допустимите норми в подобни храни. Опасни съдържания на химикали са открити в марули, зеле, праз лук, и ябълки от Словения, домати от Унгария и ръж от Полша. Продуктите от новите страни членки са почти на едно ниво със западноевропейските държави по ниво на пестициди. Чехия обаче е страната с най-голяма концентрация на повече от един химикал в продуктите.
У нас липсват данни за нивото на пестицидите в зеленчуците и плодовете, въпреки че българските граждани имат пълното право да знаят какво консумират, алармират от Националното движение „Приятели на Земята”.