Стотина души излязоха на протест срещу епископска кандидатура (СНИМКИ)
Стотина души излязоха на протест срещу епископска кандидатура (СНИМКИ) / снимка: БГНЕС
Стотина души излязоха на протест срещу епископска кандидатура (СНИМКИ)
76855
Стотина души излязоха на протест срещу епископска кандидатура (СНИМКИ)
  • Стотина души излязоха на протест срещу епископска кандидатура (СНИМКИ)

Мирен протест срещу епископска кандидатура се проведе тази сутрин пред Светия Синод в столицата. Недоволството бе насочено срещу избора на архимандрит Дионисий Мишев за епископ. Протестът, иницииран в социалните мрежи, събра около 100-ина души, повечето, от които свещеници. В продължение на повече от час те отправяха молитви Синодът да промени решението си, според което на 21-и декември ще въведе отец Дионисий в епископски чин.

Един от аргументите на недоволните е свързани с нарушаването на устава на Българската православна църква, който повелява кандидатите за епископ да са живели поне три години в манастир и да имат навършени 35 години - условия, на които архимандрит Дионисий не отговарял. Според отец Йоан Чикалов от столичния храм „Св. Параскева” обаче това далеч не е основният проблем.

Фактът, че Дионисий активно е участвал в даването титлата архонт на личности със спорна репутация, бе най-притеснителният за свещениците, събрали се днес пред Синода. Архонтството е начин да се изперат кървави пари от оръжия, проституция и наркотици легално в църквата, категоричен е дякон Любомир от храма „Св. Св. Кирил и Методий.”

Тук е моментът да се замислим дали такъв човек като архимандрит Дионисий може да бъде духовник и лице на църквата, добавя отец Малетин от Дивотинския манастир.

Не така обаче смята Западно и средноевропейският митрополит Антоний. „

Късно следобед от Българската православна църква съобщиха за Дарик, че негово светейшество патриарх Неофит е оттеглил предложението си за епископската хиротония на Дионисий.

Преди седмица в отворено писмо юристи, свещеници и журналисти изразиха недоволството си от решението Дионисий да бъде епископ. По случая има и внесена петиция, подписана от над 1000 души. Все още обаче не е ясна официалната позиция на Светия Синод.