Стотици ТИР-ове блокирани на границата ни с Гърция седми ден
Стотици ТИР-ове блокирани на границата ни с Гърция седми ден / сниимка: БГНЕС
Седми ден стотици ТИР-ове и коли остават блокирани на контролно-пропускателните пунктове на границата с Гърция.

Положението на ГКПП Кулата остава най-тежко. Там броят на чакащи ТИР-ове отново се е увеличил след вчерашното пропускане и е достигнал около 300, съобщиха от Регионалната дирекция „Гранична полиция” – Смолян.

Автобуси и леки автомобили там се пропускат по договорка и до момента няма такива, които да чакат. жп преходът там работи нормално.

На КПП Илинден броят от чакащи ТИР-ове достига над 30 и от двете страни на границата. Най-благоприятно е положението на Капитан Петко Войвода. Там няма чакащи и се пропускат единични бройки. До момента няма договорени часови пояси за пропускане на трафика през трите гранични пункта.

По-късно се очаква подновяване на разговорите с гръцките власти за евентуално временно отваряне на пункта Илинден, така че да не се затруднява трафикът, въпреки неголемия брой чакащи.

Във връзка с протестите министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова ще разговаря с министъра по външните въпроси на Гърция Дора Бакояни. Заместник външният министър Любомир Кючуков заяви от своя страна, че България ще търси помощ от ЕС.

Доброволци на БЧК раздават храна, минерална вода и хигиенни материали от първа необходимост на шофьорите, които чакат на граничния пункт Кулата-Промахон. Предоставяните помощи са купени със средства на БЧК. Следобед към доброволците от Благоевград ще се присъедини и председателят на БЧК Христо Григоров.

На КПП Кулата в района на колоната от чакащи автомобили ще бъдат поставени химически тоалетни, съобщиха от Национална агенция „Пътна инфраструктура”. Съоръженията ще бъдат монтирани до края на деня.