Стоматологичните услуги поскъпват с около 10 процента
Стоматологичните услуги поскъпват с около 10 процента / netinfo

До края на тази година цените на стоматологичните услуги ще се увеличат с около 10 процента. Това каза днес д-р Станчо Цанков, носител на приза "Стоматолог на годината". Цените се актуализират всяка година през март, но всеки стоматолог го прави по своя преценка, уточни той.

Цените се променят заради появата на различни изисквания към нас всяка година, както и заради разноските по оборудването на кабинетите ни и инвестициите в апаратура, каза пред журналисти д-р Георги Цалов, председател на Сдружението на българските стоматолози. По думите му оборудването на един стоматологичен кабинет струва между 50 и 200 хиляди евро.

От тази година Здравната каса предвижда още една стоматологична услуга - обработка с амалгама, за която ще плаща частично, но това не е достатъчно, допълни д-р Цалов. Според стоматолога Здравната каса не се консултира с тях за това какво е нужно да се предостави на пациента.

Близо 5 500 стоматолози в страната работят със Здравната каса, каза още той. По думите му 2 000 стоматолози работят без да ползват предимствата за пациента, предоставени от нея.

В бюджета на Здравната каса за стоматология за тази година са предвидени близо 60 млн.лв., което е крайно недостатъчно, единодушни са специалистите. За миналата година бюджетът е бил усвоен напълно, добави той.