Откриването ще започне с филма "Февруари" на режисьора Камен Калев
Тази вечер е откриването на 25-тия международен филмов фестивал „София Филм Фест”.

25 години след началото, след огромен натрупан опит и постижения, след срещи със стотици майстори на световното кино, официалната церемония ще започне в Зала 1 на Ндк с премиерата на най-новия филм на режисьора Камен Калев - „Февруари”, участвал във финалната селекцията на кино фестивала в Кан 2020 г., предава NOVA.

Синът на Ален Делон идва на „София Филм Фест”

„Изключително сме радостни, че можем да покажем на българската публика най-доброто от световните творби за изминала година, но и същевременно да ги запознаем и с новите български проекти.

Целта на фестивала винаги е била да възпитава вкус към добро и стойностно кино в нашата публика”, обясни Светлана Дамянова. Церемонията по откриването започва в 19.30 часа в НДК, когато ще бъде връчена наградата на София на Теодосий Спасов по повод неговата 60-годишнина.

Програмата на фестивала продължава до 31 март в пролетното си издание, очакват се още прожекции през есента. Продължават и изданията на фестивала в Пловдив, Бургас и Варна. Те стартират седмица след началото на Софийското издание.

Нов филм с Мария Бакалова излиза на българския екран (ВИДЕО)

„Програмата е толкова богата, любопитна и интересна. Всяка година провеждаме три основни конкурса. Международният конкурс, чиято награда се дава от Столична община. Документалния конкурс и балканския конкурс, който конкретизира развитието на киното в нашия регион.

Наградите ще бъдат връчени на 22 март, когато ще бъде премиерата на друг страхотен български филм „Петя на моята Петя”, разказа още Дамянова. „Това е един красив, съзерцателен и персонален филм. За нас е голяма чест да открием „София Филм Фест”.

Отне няколко години да финансираме и подготвим проекта. Това е особен филм, снимам в красив район на България - Странджа. Във филма участват предимно непрофесионални актьори. В него участва и Иван Налбантов.

Това е един едноперсонажен филм, който хваща един човек в три етапа от неговия живот. Във филма има много животни, беше много интересен проект”, сподели един от продуцентите на филма „Февруари” - Филип Тодоров.
nova.bg