Станишев оптимист за изхода от стачката
Станишев оптимист за изхода от стачката / netinfo
"Виждам, че има сближаване на позициите", коментира премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев по повод хода на преговорите между правителството и стачния комитет на учителите.

Попитан дали управляващите ще удовлетворят исканията на педагозите за три пъти по 20 на сто увеличение на заплатите, министър-председателят каза:

„Въпросът не е само до аритметичните сметки, не е само до числата. Въпросът е за това, че и самите учители и синдикатите заявиха необходимостта от реформи. Това е общото становище и оттам трябва да се изхожда. Всичко е въпрос на разговори и недейте всичко да свеждате само до три пъти по 20 или три пъти по 10, или три пъти по 25. Нещата се гледат в комплекс. Виждам, че има сближаване на позициите. Това е факт”.

Станишев подчерта, че в последните дни са водени конкретни разговори с идеи за развитието на българското образование така, че то да бъде качествено, модерно с достойно заплащане на учителите и с краен продукт за децата, който да удовлетворява българското общество.

"Това е процес на конкретни сметки и ангажименти на двете страни, не просто едната страна дава", заяви Станишев. Той е оптимист за изхода от стачката, тъй като виждал вече, че е налице добра воля и на тази основа ще наблюдава и участва в разговорите с протестиращите.