Станишев: Готов съм на публичен дебат с Борисов
Станишев: Готов съм на публичен дебат с Борисов / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Премиерът Сергей Станишев заяви, че е готов на публичен дебат с неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по всички теми. Станишев допълни, че атаките срещу ДАНС идват след първите и успехи и са от хора, които искат нещата у нас да останат по старому както през 90-те години. Премиерът и лидер на БСП участва в пленума на партията, на който бяха обсъдени въпроси, свързани с предстоящия конгрес на левицата.

Сергей Станишев съобщи още че Петко Сертов има пълната му подкрепа да действа. По думите му съвсем не е случайно съвпадението – постигането на първите резултати от работата на агенцията с атаката, която е силно хиперболизирана. Според премиера е съвсем логично, когато от тази служба има изтичане към поръчкови медии, тя да направи информационно проучване.

„Защото някой не иска тази институция да се утвърди. Искат да я окепазят както е окепазено всичко в нашата държава. Знаете колко голяма съпротива имаше срещу създаването на ДАНС”, каза още министър-председателят.

Станишев призова неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на публичен дебат по всички въпроси:

„Аз съм готов с неформалния лидер на най-голямата опозиционна партия да изляза на публичен дебат по всички въпроси. Да видим какво предлагат, какво знаят, какво могат – нищо, празни кухи приказки и нищо повече не стои зад това. Ако погледнете икономическата програма на ГЕРБ, ако това нещо се реализира в България в този момент, това е, аз твърдя, финансова икономическа катастрофа, добави премиерът.

Според Станишев няма съмнение, че трябва да има ефективен парламентарен контрол върху ДАНС. Той изрази надежда следващата или по-следващата седмица въпросът със създаването на парламентарна комисия за контрол на ДАНС да има решение.По думите му в БСП надделява мнението, че това трябва да е подкомисия в рамките на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Съставът й трябва да е на паритетен принцип.