Нова програма на Социалното министерство предвижда да осигури детегледачи и средства за заплатите им за семейства, чиито деца са останали извън детските градини.

„Програмата е в отговор на проблемите с демографията в България. Целта й е да подпомогнем работещи родители, които искат да се върнат на работа, но са възпрепятствани да го направят, защото няма кой да се грижи за децата им”, обясни в „Събуди се” по NOVA Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика.

Предвидено е на първия етап да се осигурят 20 милиона лева за около 1500 семейства. Децата трябва да са на възраст от 0 до 5 години.

„Програмата не е толкова да подпомогнем семействата, които нямат възможност да осигурят детска градина или ясла, а семействата, които не могат да се върнат на работа, защото няма кой да гледа децата им”, поясни Русинова.

Ремонтират 30 училища и детски градини в София през лятото

Възнаграждението на детегледачите ще се изчислява на база минималната работна заплата и в зависимост какво е работното време.
„Ще стимулираме и хора, които са в предпенсионна възраст и са регистрирани в бюрата по труда. Основният критерий за подбор кой ще се грижи за детето обаче зависи от самото семейство”, обясни зам.-министърът.

Предлагат ограничаване на скоростта до 30 км/ч около училища и детски градини

Русинова поясни, че кандидатстването ще става по облекчена процедура. Ще се подава заявление, което може да става и с електронна платформа, към бюрата по труда по регион. Одобряването става за около 2-3 седмици. След това самите детегледачи ще имат трудов договор с Агенцията по заетостта.
nova.bg