/ БГНЕС
До 30 километра в час да бъде ограничена скоростта в градовете, особено там където има обществени сгради, училища, детски градини и ведомствени сгради. Тази идея е обсъдил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на заседание на Съвета на ЕС по транспорт, телекомуникации и енергетика в Люксембург.
 
Да се ограничи скоростта до 30 км/ч около училища, детски градини и други обществени сгради. Това е сред обсъдените мерки на заседание на Съвета на ЕС по транспорт, телекомуникации и енергетика в Люксембург.
 
"Конкретни други мерки, които бяха обсъдени, в градски зони, в градовете, в населените места, особено там, където има обществени сгради - училища, детски градини, скоростта да бъде ограничена до 30 км в час. Обсъдиха се финансиране на иновации в превозните средства. Другите държави са по-напред от нас в това отношение", каза Ивайло Московски.
 
"Има технически средства, които не биха позволили един автомобил да тръгне, ако водачът е употребил алкохол или наркотични вещества. Има технически средства, които автоматично ограничават и автомобила, ако скоростта е превишена", допълни той.
 
Московски коментира, че все още България е на едно от челните места от държавите в ЕС по брой инциденти и жертви по пътищата.