/ ThinkStock/Getty Images
За безпрецедентно изчезване на важна документация алармират от Министерството на младежта и спорта (ММС). Това е установено след проверка, назначена от ресорния министър Радостин Василев. А до нея се стига след сигнали за възможни злоупотреби.

Проверяван е проект за финансово подпомагане на Български футболен съюз (БФС) от 2014 г. Той е по програма на Спортното министерство за провеждане на домакинства на международни спортни състезания в България, предоставен съответно от БФС на ММС на 18 декември 2014 г. 

"В тази връзка има сериозни съмнения за незаконосъобразни действия от страна на служители на министерството, допуснали изчезването на проекта, който е неразделна част от договора, сключен между двете институции, за предоставяне на целеви финансови средства в размер на 818 000 лева за организация и провеждане на Европейско първенство за юноши до 17 години през 2015 година", съобщават от министерството и допълват: С цел абсолютна публичност, прозрачност, законосъобразност и изкореняване на непорочни практики, осъществени в ММС, незабавно ще бъдат сезирани компетентните държавни органи за установяване на обективната истина.

От спортното министерство обясняват, че проектът се финансира частично от тях и представлява неразделна част от договор, сключен между Министерството на младежта и спорта и Български футболен съюз, за предоставяне на целеви финансови средства в размер на 818 000 лв. за организация и провеждане на Европейско първенство за юноши до 17 г. между 6 май и 22 май 2015 г. в Бургас, Созопол, Сливен и Стара Загора. 

По този договор са предоставени средства по Програма „Спорт за високи постижения“ – Домакинства на състезания и първенства от МСК през 2015 г. Предложеният проект за финансово подпомагане е одобрен и частично финансиран.

На  28 октомври 2019 г., след серия от журналистически разследвания, със заповед е стартирана проверка от министерството, включваща този договор и проект. Работната група е изготвила доклад и допълнение към него, с които се установява, че БФС следва да възстанови средствата в размер на 142 766 лв. по сметката на ММС, касаещи договора и проекта към него. ММС е депозирало искова молба в Софийския градски съд и е образувано дело от 2020 г.

Към настоящия момент ММС не е в състояние да възобнови проверката по горепосочения проект, тъй като липсва проектната документация.