Проверяват се автомобили и криминално проявени лица
Специализирана операция на прокуратурата и полицията срещу битовата престъпност стартира тази сутрин в района на Ябланица

Проверяват се автомобили и криминално проявени лица. 

Спецакции срещу битовата престъпност на много места в страната, има задържани

В Ябланица на място пристигнаха главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

"Това е поредната рутинна операция, която се провежда съвместно с прокуратурата. Тя е по линия на това, което е приоритет на МВР  и прокуратурата, а именно – битовата престъпност. Целта ни е към края на годината нивата на битова престъпност да са чувствително по-ниски от миналата година", заяви Гешев.

"В края на миналата година намаляването на броя на телефонните измами например е 40-50%. Смятаме, че и проблемът с битовата престъпност може да бъде решен и хората да живеят по-спокойно и по-сигурно", посочи още той.

„В спецоперацията са включени четири населени места, в които има засилено полицейско присъствие. Проверяваме лица и адреси. Това са Брестница, Малък извор, Ябланица и Златна Панега. Операцията е стартирала в 9.30. Имаме едно образувано досъдебно производство за длъжностно престъпление досега”, заяви старши комисар Милен Маринов - директор на Областна дирекция на МВР-Ловеч.

"Целта ни е ясна – свеждане на битовата престъпност в поносими граници, които не тежат на българското общество. Всички български граждани трябва да са спокойни, да нямат чувство за страх, а да знаят, че държавата върши това, за което ние си получаваме заплатите”, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

"Разговарях с трима от кметовете на населените места, които се проверяват. Те ми казаха, че нямат проблеми или нещо, което ги притеснява на местно ниво. Има дребни инциденти, които според кметовете и жителите на населените места не оказват някакво сериозно влияние върху техния живот”, каза още той. И допълни: „Това обаче не означава, че не трябва да провеждаме такива операции”.