СОС гласува мандата на общината в „Топлофикация-София”
СОС гласува мандата на общината в „Топлофикация-София” / cнимкa: Sofia Photo Agency

Столичният общински съвет ще гласува даването на мандат на общинския представител в „Топлофикация-София” по повод извънредното Общо събрание на акционерите, на което ще бъде разгледано увеличаването с 55 милиона лева на капиталовия дял на Столичната община. Елена Бейкова с още информация.

Ако общото събрание на Топлофикация одобри предложеното увеличаване на общински капиталов дял, Столичната община ще стане мажоритарен собственик на губещо дружество, обясни главният секретар на общината Росен Желязков.

По думите му „Топлофикация” дължи дългосрочно на „Булгаргаз” 120 милиона лева, а краткосрочните задължения ще бъдат покрити с 55-те милиона свежи пари. „След това ще продължим да настояваме за по-скорошното приемане на необходимите нормативни изменения, така както министърът ги описа, че са предприети, и те да станат факт през този отоплителен сезон, ако е възможно до Нова година. В противен случай загубите на дружеството ще бъдат гарантирани – около 30 млн. лева на месец и само след два месеца бихме се изправили в аналогична ситуация”, обясни Желязков.

Общината ще работи за преструктуриране на дълговете към кредиторите на „Топлофикация” и за привличане на външен мениджмънт, докато дружеството бъде приватизирано.

Столичният кмет Бойко Борисов обясни, че вече се водят преговори за директно купуване на природен газ с френската компания „Газ дьо Франс”.