Софийският районен съд оправда Сидеров
Софийският районен съд оправда Сидеров / netinfo

Софийският районен съд отхвърли исковите молби, заведени от Коалиция "Граждани срещу омразата" за ксенофобски и хомофобски изказвания от лидера на "Атака" Волен Сидеров, съобщиха от съда.

От "Граждани срещу омразата" бяха завели три иска срещу Сидеров за негови изказвания в качеството му на народен представител на заседание на Народното събрание.

В пленарната зала Сидеров бе заявил: "А тъй като вече, явно, в тази пленарна зала всичко е позволено, всякакви обидни квалификации, ще се възползвам от случая, да кажа, че господин Филип Димитров в своята сексуална зависимост е способен да произнесе всичко тук, от тази трибуна, което му е поръчано от неговия, не само господар, но и този, който го държи в такава зависимост. Защото Филип Димитров беше зависим още преди 1989 г. в битността си на доносник на Държавна сигурност, на явочник и сега като отявлен хомосексуалист."

На 18 май 2005 г. от ефира на телевизия СКАТ в предаването "Атака" Сидеров каза: "Всевъзможни изявления на всякакви гей-организации, педерастко-лесбийски сборища и прочие се отразяват широко и мощно", а на 22 юни 2005 г. на митинг на коалиция "Атака" в Бургас: "Най-после българите ще имат своето представителство в парламента. Там няма да бъдат само педерасти, цигани, турци, иностранци, евреи и всякакви други, а ще има само и единствено българи! Които ще защитават честта, достойнството и интереса на българина."

Решението може да се обжалва пред СГС в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е постановено.