Софийският градски съд гледа делото за убийството на Михаил Стоянов
Софийският градски съд гледа делото за убийството на Михаил Стоянов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Днес Софийският градски съд ще гледа делото за убийството на Михаил Стоянов, предаде БГНЕС. Делото тръгна на 18 октомври 2013 г., пет години след убийството на Стоянов. Пред съда за смъртта на момчето, което бе пребито жестоко и убито на 30 септември 2008 г. в Борисовата градина, отговарят Александър Георгиев и Радослав Кирчев.

Майката на Михаил Стоянов е частен обвинител по делото. Съдът прие в процеса да бъде разгледан съвместно и граждански иск срещу двамата, сочени като убийци - Александър и Радослав, за сумата от по 250 000 лева неимуществени вреди, причинени на майката на Михаил.

Майката по доказателствата съди, че двамата действително са убийците на сина й. Адвокатката й Иванка Лазарова каза, че има материали, от които е видно, че те се договарят и си изграждат версии. Според майката и адвокатката й е имало и още хора в нещо като наказателен отряд. А надеждата е, че ще има възмездие.

Според прокуратурата убийството е по хулигански подбуди - да покаже перчене, самоцелна демонстрация на сила и на явно незачитане на морала в обществото, освен това и двамата според обвинението съзнавали и искали последиците от нарушението на тези норми. Смъртта на Михаил е настъпила по особено мъчителен за него начин и до последно е знаел и осъзнавал всичко това, което става с него. Майката иска максималното наказание за смъртта на сина си и сподели, че ако е имало смъртна присъда дори и нея би поискала.

На 17 декември 2012 г. Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Александър Георгиев и Радослав Кирчев за убийството на Михаил Стоянов. Двамата са обвинени, за това че на 30 септември 2008 г. в Борисова градина умишлено са умъртвили младежа.

Михаил бил нападнат, тъй като убийците му мислели, че е хомосексуален. Според обвинителния акт, внесен в съда убийството е извършено по особено мъчителен за него начин и по хулигански подбуди. Единият от обвинените Радослав Кирчев към момента на убийството е бил непълнолетен, но е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си. Двамата бяха с мярка за неотклонение „парична гаранция”, като тази на Георгиев е 5000 лв., а на Кирчев - 2000 лв.