/ Булфото
Въпреки дъжда и лошото време, граждани дойдоха на концерт, част от "София прайд", пред Паметника на съветската армия в Княжеската градина в столицата.

В района са разположени търговски шатри. Част от присъстващите развяват знамена с цветовете на дъгата.

прайд
Булфото

Има засилено полицейско присъствие.

След концерта е предвидено шествие в подкрепа на ЛГБТИК+ общността.

прайд
Булфото

По-рано през деня граждани се събраха на „Шествие за семейството“ с искане държавата да приеме демографска стратегия до 2050 г.

Това ще бъде шестнайстия пореден прайд.

Светият синод е против провеждането на „София Прайд“

Събитието ще се излъчва и онлайн. Шествието София Прайд ще се съпътства от редица онлайн и присъствени културни и спортни събития в рамките на София Прайд Артс, София Прайд Филм Фест и София Прайд Спорт.

прайд
Булфото

"През 2023г. избрахме празнуваме семействата във всичките им разноцветни багри и за 16-та поредна година заставаме заедно срещу омразата, дискриминацията и неравенството. Акцентирахме върху темата за семейството, защото и за нас, ЛГБТИ+ хората, подкрепата от най-близките е безкрайно важна и нужна. За съжаление, много по-често от останалите, ние, нехетеросексуалните, транс и интерсекс хората не получаваме приемане и обич у дома, и не срещаме разбирането и подкрепата, за които всеки човек копнее. Затова и вратите на София Прайд 2023 са отворени за тези, които се чувстват отхвърлени и неприети", допълват организаторите.

прайд
Булфото

Никол Николова/БТА