Социалната помощ от 325 лв. трябва да се върне, ако се получат и средства за възстановяване след труса
Социалната помощ от 325 лв. трябва да се върне, ако се получат и средства за възстановяване след труса / снимка: БГНЕС, архив
Социалната помощ от 325 лв. трябва да се върне, ако се получат и средства за възстановяване след труса
54157
Социалната помощ от 325 лв. трябва да се върне, ако се получат и средства за възстановяване след труса
  • Социалната помощ от 325 лв. трябва да се върне, ако се получат и средства за възстановяване след труса

Пострадалите от земетресението домакинства, които са получили еднократната помощ от 325 лева и след това получат възстановителна помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, трябва да върнат сумата от 325 лева - това съобщи главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков. Идеята е да не се получава двойно покриване на една и съща щета чрез двата вида помощи, обясни Желязков. По данни на Агенцията за социално подпомагане 3000 души от региона на Перник вече са получили помощта от 325 лева, предназначена за спешни и неотложни нужди след земетресението на 22-ри май. Общият брой на молбите надхвърля 6000, като ежедневно се приемат по 800 молби.

Ако едно лице е получило 325 лв., кандидатствало е междувременно за възстановителна помощ, използвало е тези 325 лв. за други неотложни нужди, примерно да плати сметка за ток, отопление или нещо друго, след това получи възстановителна помощ за щети нанесени по имота, възстановява тези 325 лв., защото получава по-голям размер обезщетение, в който размер се кумулира и онова, за което е получил 325 лв., обясни Желязков.

Срокът, в който хората трябва да връщат получените 325 лв., зависи от решението на междуведомствената комисия, допълни Желазков. „Всяка възстановителна помощ ще бъде съобразена индивидуално с вида на щетата и с акта на отпускането на допълнителната помощ ще бъде оказано да бъде възстановена еднократната помощ от 325 лв. дотолкова, доколкото лицето се е възползвало и е получило тези средства", допълни главният секретар на Министерския съвет.

Желязков обясни още, че в случая с взривения склад край Петолъчката пострадалите домакинства могат да търсят парично обезщетение от причинителя на щетата или от застрахователното дружество, в което е застрахован обектът.