Българският сноубордист Радослав Янков се класира за осминафиналите на паралелния гигантски слалом на Зимните игри в Китай.

Янков за първи път успя да преодолее квалификациите на Олимпиада при третото си участие в най-големия спортен форум, в който си гарантина най-предно класиране в кариерата си досега.

Той записа общо време 1:22.48 минута по двете трасета и се нареди 15-и в пресявките.

XXIV-те Зимни олимпийски игри в Пекин са официално открити (СНИМКИ/ ВИДЕО)

Така в елиминациите днес след 14:48 часа (8:48 часа българско време) Янков ще се изправи срещу двукратния световен първенец и олимпийски вицешампион от Ванкувър 2010 в дисциплината Бенямин Карл (Австрия), който даде втори резултат с 1:21.25 минута.

"Чувствам се супер. Целта минимум я изпълних. Много съм щастлив, че успях да вляза във финалите. Това беше голяма стъпка за мен. Сега като че ли ми олекна малко, защото успях да направя второто спускане доста по-добро и така спечелих място във финалите. Рецептата за бързо каране тук е да си много добре концентриран върху това, което правиш, да запомниш много добре трасето и да си максимално мобилизиран да пуснеш борда и да вземеш максимума", каза Янков.

"Червеното трасе ми се вижда малко по-добре и предполагам, че за елиминациите ще избират него. Познавам добре Бени Карл. Силен съперник, точен, малко грешки прави. Ще се опитам да дам максимума от себе си", допълни българинът.

БТА