Снегът спира в петък
Снегът спира в петък / netinfo

Преваляванията от сняг в страната постепенно намаляват и до петък ще спрат, но ще бъде студено, заяви за Дарик радио Латин Латинов - ръководител на сектор "Прогноза на времето" в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Eто какво каза той пред Дарик:

Днес в Западна България преваляванията отслабнаха и ще спрат. В четвъртък ще вали в Източна България и особено в Североизточна България и там ще се образува снежна покривка. На практика в цялата страна ще се образува снежна покривка и постепенно в петък валежите ще спрат, тоест ще приключи тази синоптична обстановка. Разбира се, може да има отделни прехвърчания на сняг, но на практика съществен валеж от петък няма да има. Ще последва студено време; максималните температури в повечето райони ще бъдат отрицателни. През следващите два-три дни ще бъдат дните с най-ниски температури; преобладаващите минимални температури ще бъдат – 10 градуса, а в отделни райони до – 15 градуса.

Около 7 януари ще има временно увеличение на облачността, възможен е валеж, но същевременно и при малко по-голяма динамика температурите ще се повишат. Валежът няма да бъде съществен, а повишението на температурите ще продължи и ще се чувства и в планините.

През второто десетдневие в планините ще бъде сравнително топло, но в равнините също се ще повишат температурите, но ще има мъгли и това ще води до малко по-ниски температури в някои райони. Вероятност за валеж има около 13 януари, около 19 януари, но валежът, който се очаква няма да бъде съществен. Временно понижение на температурите ще има след 19 януари, малко по-малка динамика в началото на третата десетдневка През последните дни на януари ще има по-голяма динамика, относително по-високи зимни температури с вероятност и за валеж.