Историята на едно безкрайно позитивно момче, разказана в кампанията „С очи за всички”
„Животът ми се развива идеално“. Не са много хората, които могат да го кажат за себе си. Но така се чувства и силно го заявява 9-годишният Радо. И макар животът му до момента да изглежда като едно доста сложно салто, какъвто е и най-любимият му спомен - как прави салто на батут, Радо наистина изглежда като човек, който се чувства „идеално“. Или както сам казва: „Аз се описвам като някой, който никога не се предава и винаги съм позитивен“.

Историята на Радо е поредната, която NOVA и Netinfo разказват, в рамките на подкрепената от двете медии кампания на УНИЦЕФ „С очи за всички“, посветена на децата и младежите с различни способности.

Как момченце с мускулна атрофия спечели състезание по гимнастика (ВИДЕО)

Още когато е на една годинка, лекарите откриват, че Радо страда от сравнително рядкото заболяване Спинална мускулна атрофия - болест, при която мускулите на тялото отказват един по един, докато човек се обездвижи напълно, докато мозъкът продължава да функционира напълно в норма. Когато поставят диагнозата на момчето, нито в България, нито в света, е открито лечение за заболяването му.
 

Преди около две години за първи път в света е разработена експериментална терапия и Радо заминава за САЩ, където започнали да му прилагат лечението, без да знаят дали ще е успешно. За щастие това дава резултат - прогресията на болестта спира, той е спрял да отслабва, дори е все по-силен всеки ден. „Той е най-силният човек, когото познавам“, казва майка му Ралица Енева.

Радо обича да плува, да ходи на конна езда, да свири на арфа. Зимните спортове също го привличат, а предишната зима се е спускал по пистите на Пампорово със специална шейна с една ска, бутан от инструктор. „Беше много яко“, спомня си момчето. И в училище, където се справя добре, има доста приятели, които го подкрепят. А майка му и ръководството на училището монтирали специален асансьор, по който може да се качва до всеки един етаж с количката си.

Радо е и герой в сериала на NOVA „Откраднат живот“, където една от сюжетните линии е именно по неговия случай.

Поредица за деца с неподозирани таланти стартира в „Здравей, България“

Макар животът му да е изпъстрен с толкова много преживявания, той си има и любим спомен - от залата по гимнастика на единия от двамата му по-големи братя. В залата треньорът на брат му закачил Радо на едно кенгуру на гърба си и двамата направили салто на батут. „Чувствах се много щастлив“, казва момчето.

Мечтата му е един ден да проходи и майка му вярва, че това ще се случи. Тя съветва всички в подобна на тяхната семейна ситуация - никога да не се предават, да вярват в чудеса и в себе си, да се отнасят позитивно към цялата ситуация, доколкото могат.