Историята на едно талантливо момче, което създава фантастични герои от пластилин
Свой собствен свят от малки пластилинови фигурки на популярни сред тийнейджърите анимационни герои. Това извайва с ръцете си Велимир Гошев, на 20 години от Велико Търново. А фините фигурки, които впечатляват с детайлите си, се доближават изключително до оригиналните герои от екрана. Дори можете да ги сбъркате със скъпоструващи подобни играчки за по-големите деца на известни марки и патентовани световни брандове.

screenshot/NOVA

Творчеството е едно от най-приятните и ползотворни занимания за Велимир, който е с разстройство от аутистичния спектър. Той дошъл около 14-15-годишен, в дневния център „Дъга“ във Велико Търново, който сега посещава редовно.  Неговата история разказват НОВА и Нетинфо в рамките на подкрепената от двете медии кампания на УНИЦЕФ „С очи за всички“, посветена на децата и младежите с различни способности.

Петко, който сам режисира живота си (ВИДЕО)

Учителят по арт-терапия открива таланта на Велимир да изработва малки скулптури и пластики. „Той твори с всичко, което  му дадеш”, разказва арт-терапевтът Гергана Танова. В началото работил предимно с глина, но освен интерес към пластиката, той се справя също толкова добре в живописта, графиката. „Той е изключително надарен и с големи способности в различни техники”, отбелязва Танова и допълва, че това е доста рядко срещано.

УНИЦЕФ

И макар Велимир да не говори много, а да оставя творбите си да го правят вместо него, арт-терапевтът отбелязва: „Творците сме така, дори и аз. По-трудно ми е, изразявам се с творчество”.

Панчо - DJ, който обича да прави хората щастливи (ВИДЕО)

Сега учителите на Велимир се надяват да успеят да реализират таланта на младежа и на пазара на труда. Сладкарска фирма вече има интерес към неговата работа. Но арт-терапевтът смята, че Велимир би бил много подходящ и за сферата на анимацията, защото според нея е способен да създава и свои творби, не само да копира вече създадени герои.

УНИЦЕФ

Трябва просто малко разбиране и търпение от някой работодател, казват учителите от дневния център.