Приказният свят на Велимир (ВИДЕО)

Историята на едно талантливо момче, което създава фантастични герои от пластилин

Историята на едно талантливо момче, което създава фантастични герои от пластилин
Свой собствен свят от малки пластилинови фигурки на популярни сред тийнейджърите анимационни герои. Това извайва с ръцете си Велимир Гошев, на 20 години от Велико Търново. А фините фигурки, които впечатляват с детайлите си, се доближават изключително до оригиналните герои от екрана. Дори можете да ги сбъркате със скъпоструващи подобни играчки за по-големите деца на известни марки и патентовани световни брандове.

screenshot/NOVA

Творчеството е едно от най-приятните и ползотворни занимания за Велимир, който е с разстройство от аутистичния спектър. Той дошъл около 14-15-годишен, в дневния център „Дъга“ във Велико Търново, който сега посещава редовно.  Неговата история разказват НОВА и Нетинфо в рамките на подкрепената от двете медии кампания на УНИЦЕФ „С очи за всички“, посветена на децата и младежите с различни способности.

Петко, който сам режисира живота си (ВИДЕО)

Учителят по арт-терапия открива таланта на Велимир да изработва малки скулптури и пластики. „Той твори с всичко, което  му дадеш”, разказва арт-терапевтът Гергана Танова. В началото работил предимно с глина, но освен интерес към пластиката, той се справя също толкова добре в живописта, графиката. „Той е изключително надарен и с големи способности в различни техники”, отбелязва Танова и допълва, че това е доста рядко срещано.

УНИЦЕФ

И макар Велимир да не говори много, а да оставя творбите си да го правят вместо него, арт-терапевтът отбелязва: „Творците сме така, дори и аз. По-трудно ми е, изразявам се с творчество”.

Панчо - DJ, който обича да прави хората щастливи (ВИДЕО)

Сега учителите на Велимир се надяват да успеят да реализират таланта на младежа и на пазара на труда. Сладкарска фирма вече има интерес към неговата работа. Но арт-терапевтът смята, че Велимир би бил много подходящ и за сферата на анимацията, защото според нея е способен да създава и свои творби, не само да копира вече създадени герои.

УНИЦЕФ

Трябва просто малко разбиране и търпение от някой работодател, казват учителите от дневния център.