Вижте първата от поредицата истории, които NOVA и Netinfo ще разкажат в рамките на кампанията на УНИЦЕФ „С очи за всички“
„Ако съм режисьор на своя филм, искам хората да знаят, че краят ще бъде щастлив“. Петко Сталинчев е наистина режисьор на своя собствен филм, на своя живот. И така вече 30 години, откакто се е родил  в Пловдив, а родителите му, установили, че вродено заболяване няма да му позволи да ходи, го изоставят. От тогава Петко бива прехвърлян в различни институции. Но благодарение на силата на духа му, това не му попречва да пише собствения си филм.

Историята на Петко е първата, която NOVA и Netinfo разказват, в рамките на подкрепената от двете медии кампания на УНИЦЕФ „С очи за всички“, посветена на децата и младежите с различни способности.

Поредица за деца с неподозирани таланти стартира в „Здравей, България“

В рамките на кампанията ще бъдат показани различни вдъхновяващи истории и примери за успех, въпреки трудностите, с които децата и хората с увреждания се налага да се справят ежедневно. Целта е да бъде чут техният глас, техните мечти и стремежи, като те бъдат поставени в центъра на кампанията, да бъдат овластени.

UNICEF

Петко Сталинчев вече учи за магистър „Социални дейности“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а в същото време работи и като администратор на данни в телекомуникационна фирма. Живее в София и се справя съвсем сам.

Количката не го спира да живее повече от активно, без да се влияе от физическите бариери. Благодарение на приятели и на Планинската спасителна служба преди време дори изкачва и връх Мусала. В последните години активно спортува баскетбол, като тренира поне три дни седмично, участва и в турнири.

Петко казва, че друго го спира и му пречи в живота, не физическите бариери: „Вървенето и ходенето на хората като коне с капаци“. „Разминават се на пет метра от мен встрани, сякаш съм извънземно“, допълва той.

Това е и основната цел на кампанията - поставяйки в центъра децата и младите хора като Петко, на техните множество способности, да се повиши разбирането и чувствителността по отношение на правата на децата и младите хора, живеещи с увреждания.

„Фокусът е не да се вглеждаме в уврежданията, а да видим какво се крие отвътре. Всяко едно от тези деца има способности, всяко има скрит талант. Системата трябва да се нагласи по тези деца, трябва да спрем да повтаряме, че децата са бъдещето, ние трябва да подсигурим този шанс, да им дадем възможност да влязат в това бъдеще и да бъдат пълноценни личности“. Това коментира в сутрешния блок на NOVA актрисата Елена Петрова, която бе лице на кампанията на УНИЦЕФ посветена на родителите на деца с увреждания, проведена през юни.

UNICEF

Вера Рангелова, директор на програма „Ранно детско развитие“ на УНИЦЕФ посочи, че за съжаление няма точна статистика колко са децата с увреждания в България, но по данни от различни източници те около 32 000 деца. „Те имат нужда от кураж, сила, за да реализират своите способности. Да направим така, че средата, нашето отношение към хората, да бъдат такива, които да им позволяват да разгърнат способностите си“, допълни тя.

„Време е вече да видим конкретни действия, да се спре говоренето и да започне да се действа“, призова още Елена Петрова.