Службите не се използват за политически цели, гарантира премиерът
Службите не се използват за политически цели, гарантира премиерът / Sofia Photo Agency,Юлиана Николова
Службите не се използват за политически цели, гарантира премиерът
26240
Службите не се използват за политически цели, гарантира премиерът
  • Службите не се използват за политически цели, гарантира премиерът

Премиерът Бойко Борисов гарантира, че службите у нас не се използват за политически цели, в услуга на чуждо разузнаване, вътрешна групировка или каквото и да е било друго. Това стана по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Тодор Великов от РЗС за липсата на концепция за национална сигурност на страната.

Великов попита: „Считате ли, че хората, които ръководят институциите, осигуряващи национална сигурност на страната, не са подвластни на чужди сили и групировки, имащи комерсиални интереси? Считате ли, че е нормално цялата система за национална сигурност да е под контрола на едно лице - на Цветан Цветанов, който до вчера беше безработен партиен секретар на вашата партия? Докога ще продължава порочната практика комплексирани вождове да стават министри на МВР?"

Борисов отговори: „Това, което казвате, ме притеснява много - не очаквах от Цветанов така да вземе властта. А пък за "комплексиран вожд" - че е вожд, вожд е, но комплексиран не е със сигурност. Знам вашата заигравка и неприязън, която има от Велико Търново, тя е взаимна. Моля да не ме поставяте да отговарям на едното или другото. Моля спокойно да си зададете питането към вожда и той да ви отговори. Смея да твърдя, че важните за страната операции на службите, международните, всички ми се докладват, давам санкции по тях, а действително много от тях в рамките на евроатлантическите партньорства, които имаме, се съгласуват и между отделни правителства. Наркотрафикът касае от Гордън Браун до Реджеп Ердоган - всички правителства по тази линия. Уверявам ви, че много добре си контролирам нещата. Аз съм първият, който ще реагира, ако усети подобно нещо".

Премиерът Борисов съобщи, че до края на май парламентът трябва да приеме концепцията за национална сигурност. Тя е трябвало да бъде готова до края на миналата години, но изработката на отделните секторни стратегии по думите му е забавило изготвянето й.

Службите не се използват за политически цели гарантира премиерът
netinfo