Случаят в Перник показва, че държавата няма авторитет според Костов
Случаят в Перник показва, че държавата няма авторитет според Костов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Слуховете и версиите за убийството на момичето в Перник, това, че се е самоубил основен заподозрян или Бог знае какво точно се е случило, това говори, че държавата няма авторитет. Това каза пред бТВ лидерът на ДСБ Иван Костов.

„Държавата не може да въведе ред в хаотичните мисли на хората. Вчера, например, на протест в Перник хората казаха, че подозират, че има още замесени. Това нарастване на подозренията говори, че няма вяра, че някой авторитет може да се намеси и да успокои нещата. Драстични мерки трябва да се вземат, да се вземат мерки с оставки в ГДБОП, например Флоров да си отиде”, категоричен е лидерът на ДСБ.

„Това е непочтено отношение към семейството на убитото момиче, когато казваш, че тя едва ли не съдейства, за да бъдат изнудвани родителите й, като казваш, че е заминала за чужбина през това време, ти унижаваш семейството на това момиче. Това е недопустимо”, заяви още Костов.

Друга причина за оставката на Станимир Флоров е, че в момента, в който е арестуван и се претърсва един от обвиняемите, се прави така, че той посяга на живота си успешно, подчерта Костов. Той отбеляза, че отговорността за арестувания е вече на хората, които са го арестували. „Той умира в ръцете на властта, разбирате ли, това е драматично. Това, че самият премиер иска натривки от ръцете на хората, които са го арестували, това е съвсем скандално, самата власт поражда тези интриги и слухове. Думите на премиера и вътрешния министър в опит да се замаже това нещо като се поиска извинение от семейството е абсолютно недопустимо и скандално. Абсолютно недопустимо е министър-председател да говори по този начин. Не може да търсиш сметка от гражданите, когато те са преживели подобно нещо. Иска се извинение от потърпевшо семейство, това е брутално, скандално”, каза Иван Костов.

„Извинението не е само към семейството. Унизени са десетки хиляди български граждани, които виждат на какво ниво е устройството на държавата, която стига до там да кара потърпевшо семейство да се извинява на органите на реда. Всеки може да е на мястото на това семейство един вид и от всеки може да се поиска такова извинение, това е недопустимо”, коментира Костов въпроса с репликата на Борисов, че семейството трябва да се извини на полицията.

На 12 януари 2012 г. бе открит трупът на 18-годишната Мирослава Николова от Перник, която изчезна на 7 ноември 2011 г. Двама души бяха задържани за нейното убийство, след което единият от тях се самоуби. Мирослава изчезна на 7 ноември вечерта след тренировка по таекуондо в Перник. Тя е изпратила писмо до близките си, в което обяснява, че е похитена. След разкриването на убийството министър-председателят поиска семейството да се извини за лошото си отношение към полицията. Изказването му предизвика обществено недоволство.