След Великден става ясно остават ли тапетите в „Света Марина”
След Великден става ясно остават ли тапетите в „Света Марина” / снимка: DarikNews.bg, Пловдив, архив
Митрополит Николай
52361
Митрополит Николай
  • Митрополит Николай

След Великден ще стане ясно дали ще бъдат премахнати скандалните тапети в храма „Света Марина". От Пловдивската митрополия още не са се запознали с предписанията на Министерството на културата. Предстоят да бъдат направени изкуствоведски проучвания, които до момента липсват. Трябва да се направи експертиза за извършените намеси и отражението им върху художествените ценности, съобщи председателят на Комисията към ведомството, извършила проверката, арх. Христо Ганчев.

След резултатите от експертизата ще бъде взето решение ще има ли реставраторски намеси, т.е ще бъдат ли премахнати тапетите. Тя трябва да покаже също има ли невъзвратими намеси.

"Очевидно ще се наложи там, където тапетите са поставени върху художествени ценности от предишни епохи, да бъдат премахнати", коментира арх. Ганчев. По думите му крайното решение ще се стреми да възвърне въздействието на художествените ценности и предишния интериор на „Света Марина".

Ден преди Разпети петък дядо Николай, който отказваше да дава изявления през Страстната седмица, реши да коментира проверките в църквата костница в Батак и храма „Света Марина". „Нашият дълг - храмовете на територията на Пловдивска епархия да бъдат в приличен и подобаващ вид за действащ храм на живата света църква, е изпълнен". Така пловдивският митрополит Николай коментира обвиненията за нерегламентирана намеса в автентичността на църквата „Света Марина". Той бе категоричен, че българските църкви, макар и паметници на културата, не трябва да бъдат наричани „паметник", защото, според него, паметник се прави на нещо мъртво, а църквата ни е жива.

Митрополит Николай подчерта, че богослуженията в църквата-костница в Батак няма да бъдат преустановени. Той се аргументира с това, че светите баташки мъченици са отишли в Божи храм, а не в музей, за да намерят спасението си. Според дядо Николай е грях особено след канонизацията на мъчениците техните мощи да бъдат наричани „кости", а храмът, в който до миналата година беше гробът им - костница.

Други новини от Пловдив