Проливните дъждове, които се изляха в много части на страната в последните седмици, нанесоха щети не само върху къщи, улици и мостове, но съсипаха и голяма част от земеделската реколта. Най-потърпевши са зеленчукопроизводителите и фермерите, които отглеждат плодове на открито. На места посевите са унищожени на 80%. Най-засегнати са фермерите в Северна България и от части - в Южна.

Заради поройните дъждове: Обявиха частично бедствено положение в две села в Община Борован

Според агроспециалистите от Държавния институт по зеленчукови култури прекомерните валежи са предпоставка за появата на болести по насажденията, главно - на мана, която погубва плода.

Нови наводнения в Северозападна България, на места обявиха частично бедствено положение

Засега пазарът у нас не усеща спада на реколтата, тъй като вносът ще компенсира по-малкото количество родна продукция. Това отчитат търговците на най-голямата борса за плодове и зеленчуци у нас - тази край Първенец. Изпълнителният ѝ директор Илия Гатев казва, че поевтиняват кайсиите, прасковите, нектарините и краставиците. В същото време се покачва цената на ягодите и черешите. Причината – свършва продукцията на родните производители и последните партиди стават по-скъпи.