Авария при тестване на мощности в помпено-акумулираща електрическа централа (ПАВЕЦ) „Чаира“, съобщиха от Министерския съвет. След 3-годишен ремонт е трябвало мощностите да бъдат пуснати в експлоатация през следващите дни. 

Заради случая в Министерския съвет дадоха извънреден брифинг, на който обясниха, че няма пострадали и засегнати хора и няма опасност на този етап от покачване цените на тока. Назначени са проверки



Министърът на енергетиката Александър Николов заяви, че се събират данни защо и какво точно се е случило чисто технически на агрегата. "Става въпрос за машина, която може да произвежда до 210 мегавата на час. Това, което става, е, че при тестовете и при натоварване на самата машина се чува тежък тътен. Преминава от 130 мегавата на 170 и от вчера вечерта се отводнява. В момента се уточняват всички технически детайли", каза Николов. 

"Рехабилитацията беше достатъчно дълго време, стартира много отдавна и разчитахме на тази мощност да влезе в експлоатация, за да може да я използваме, за да намалим допълнително цените в пикови часове. Сега, обаче, това няма да се случи. Когато се установят останалите данни, ще ви информираме допълнително. Назначени са всички възможни проверки на ниво Български енергиен холдинг и Национална електрическа компания", допълни ресорният министър. 

Това е авария, при която няма засегнати хора, няма застрашаване на човешки живот, няма опасност от покачване на цената на тока, назначени са проверки, успокои премиерът Кирил Петков. 

"Това беше мощност, която трябваше да влезе в експлоатация съвсем скоро. Разпоредил съм на МВР и ДАНС да направят пълни проверки по случая, те вече пътуват към мястото. Този договор за ремонт на тази турбина е подписан 2017 г. от ГЕРБ, за съжаление не с Toshiba, които са производителите и сега ще направим пълна проверка защо се е стигнало до там, за да избегнем подобен инцидент за следващата турбина, която се очаква да влезе в експлоатация до 3 седмици. Ние се борим да намалим цената на тока", допълни министър-председателят.

ПАВЕЦ „Чаира“ се намира в близост до село Сестримо, Югозападна България. Собственост е на Националната електрическа компания.