Разговор за COVID-19, за началото на новата учебна година, но и за ирониите на съдбата.

През юли един от синовете на представителя на Световната здравна организация (СЗО) в България се разболява от коронавриус. Доктор Скендер Сила ексклузивно в интервю за „Събуди се”.

Доктор Сила, трябва ли учениците да се върнат обратно в училище на 15 септември и трябва ли родителите им да се върнат на работа? 

Както знаете, COVID-19 наруши учебния процес в световен мащаб. 1,6 милиарда деца не влязоха в клас по време на карантината. И това предизвика огромни странични ефекти. Сега е времето да осигурим безопасното завръщане на децата в училище. Всяка страна трябва да прецени внимателно епидемиологичната обстановка и да направи необходимата подготовка заедно с учителите, родителите, учениците. 

Много родители и учители се страхуват от присъственото начало на учебната година. И питат - кой ще следи за носенето на маски, кой ще следи за дезинфекцирането?  

Да, това е момент на вълнение, на несигурност, защото учебната година е различна от всички останали досега. Но е възможна, с добра координация на всички нива. Важно е насоките и протоколите, съставени от Министерството на образованието, Министерството на здравеопазването и останалите власти, да бъдат много ясно разяснени на родителите, учениците и училищните ръководства, за да се намали риска от разпространението на инфекцията. 


Но видяхме, че в някои държави като Франция и Испания учебната година започна с фалстарт. Възникнаха много проблеми. Училищата не са изолирани от обществото. Затова, както споменах и в началото, местните здравни власти трябва много ясно да преценят епидемиологичната обстановка в страната.

И в България разпространението на заразата е същото, както по света. В някои общини, в някои региони броят на заразените е по-висок, в други – по-нисък. Затова трябва да сме готови да дадем и крачка назад. Ако ситуацията се влоши, обучението трябва да премине в друга форма - онлайн, за да намалим риска от разпространението на заразата.    


Да си представим следната ситуация - че ученик или учител се заразява в училище. Как трябва да се действа? 

Преди всичко трябва да се изясни дали има симптоми. Независимо дали се е заразил ученик, учител, технически персонал. Независимо дали е Ковид или не, не бива да ходи в училището. Първата стъпка е консултация със семейния лекар, с джипито, за да се изясни дали става дума за Ковид, грип или друга зараза.  А координаторът на училището трябва да се свърже с местните власти и да им съобщи. Те ще решат какво да направят –дали да изолират класа или определена група. 

Струва ми се, че ще бъде много трудно да се обясни на учениците, че трябва да са с маски в клас и на учителите, че трябва да са с шлемове. Необходимо ли е на всяка цена? 

Отново зависи от епидемиологичната обстановка в страната. Колко е отговорен класът, може ли да се спазва дистанция? Но крайната дума е на местните здравни власти и на Министерството на образованието. СЗО и УНИЦЕФ разработиха глобален наръчник, в който ясно е отбелязано на каква възраст трябва да се носи маска, в каква ситуация и как. Но маските са само едната страна на нещата.

Редовно трябва да си мием ръцете. Вентилационната система в класните стаи също трябва да се проверява след всеки час. Климатиците, ако има такива. И спазването на дистанция. И да се направи всичко възможно учениците от отделните класове да не се смесват, защото това може да доведе до разпространението на вируса, ако имаме заразен.
  

Защо Световната Здравна Организация препоръча маски за децата над 12? А за тези под 12? 

Позволете ми да уточня. СЗО и УНИЦЕФ препоръчаха децата над 12 годишна възраст да носят маски. Защо го направихме? Защото данните, с които разполагаме до момента, показват, че децата над 12 годишна възраст могат да се заразят и да разпространят вируса. Но и могат да носят маските правилно, дори и без зоркия контрол на възрастните. Защото са подрастващи и разбират. 

Някои родители се страхуват, че децата им могат да се заразят в училище и прибирайки се у дома, ще заразят бабите и дядовците си. Трябва да са внимателни с бабите и дядовците. Дори и вкъщи децата трябва да спазват дистанция, да не ги прегръщат. Но да видим как ще започне годината.

Споделете ми вашият личен опит. Имате двама сина - на 24 и 22 години, единият от тях се е заразил с COVID това лято. 

За съжаление се случи в началото на юли, бяхме в България със съпругата ми, а двамата ми сина бяха в Косово, където живеят с баща ми. Единият ми се обади по телефона и разбрах, че не се чувства добре. Искаше да омаловажи ситуацията и каза, че не е нищо особено, просто тялото го боли. Настоях да си направи тест. И ако е положителен, да се изолира, за да не рискува дядо си, а и колегите си на работа. 

Направи си тест на следващия ден и се оказа COVID-положителен. Не беше лесна ситуация. Самият аз, който съм ангажиран с проблема, знам, че по-младите хора, по-здравите лесно преборват заразата, но никога няма 100 процентова гаранция.

Виждаме и млади хора в интензивни отделения с респиратори. И в главата ми изплува тази картина. Върнахме се със съпругата ми в родината. Бяхме близо до него, но го изолирахме на единия етаж. Имаше си отделна баня, храна му подавахме през терасата, нямахме никакъв пряк контакт. Щастлив съм, че му мина без странични ефекти. Но най-важното е, че не зарази околните.


Какви симптоми имаше? Какви лекарства приемаше?   

За щастие имаше леки симптоми, загуби вкус, тялото го болеше. Само един ден беше с висока температура, но нямаше други респираторни симптоми. Краката го боляха 3-4 дни. След петия, шестия ден започна да се чувства добре. Но искахме да сме сигурни, затова го изолирахме за 14 дни.

След това повтори теста, беше отрицателен. Що се отнася до лечението, взимаше само лекарства срещу болката, Парацетамол, нищо друго. Имаше апетит, въпреки че нямаше вкус. И го преодо
ля.

Какво се промени от юни насам, когато се видяхме за последно? Тогава броят на заразените хора и смъртните случаи в България беше значително по-малък.

Парадоксално е, че в държавите от Западните Балкани през лятото имахме увеличение на случаите, особено през юли и август. А когато заразените се увеличават, можем да очакваме и увеличение на смъртните случаи. 

Но ако анализираме общият брой на смъртните случаи, и бих искал да използвам възможността да изразя моите най-искрени съболезнования към онези, които загубиха любими хора заради COVID-19, България е  в диапазона с другите европейски държави.  Но е твърде рано да правим изводи. Защото пандемията още не е приключила. 


Очаквате ли нов бум през октомври, както предсказа председателят на Световната Здравна Организация? И какво ще се случи, когато ни удари и сезонния грип? 

С наближаването на зимата все повече хора ще се събират на закрити пространства, затова е много важно да избягваме претъпкани места, да стоим на дистанция, да носим маски, да спазваме хигиена.

Това са мерки, които трябва да спазваме, докато не се появи сигурна и ефикасна ваксина. Друга мярка, която ще препоръчам, е колкото се може повече хора, особено възрастните, а и хората, изкарали коронавируса, да се ваксинират срещу сезонния грип, за да нямаме двойно увеличение на случаите. Възобновиха тестовете на ваксината за коронавирус от Оксфорд


Ваксината ли е този вълшебен ключ, решението?

Учените по света работят усилено за намирането й. Но това изисква много работа. Един ден ще имаме ваксина. 

Кога? В България кога? 

Не се знае точно кога, сега няколко изследователски института и производители на ваксина навлизат във финалната фаза. Но ваксината трябва да бъде изпробвана върху хиляди пациенти по света. СЗО ще одобри COVID ваксина само, когато имаме научни данни и ясни доказателства, че е сигурна и ефикасна. Очакваме ваксината да бъде на разположение в страната през второто тримесечие или третото тримесечие на следващата година.

Ще бъде ли безплатна в България, както обещаха професор Кантарджиев и доктор Кунчев? 

България прави огромни усилия, за да осигури достъп до ваксина. По-богатите държави ще дадат повече пари и ще си осигурят достъп до ваксина без никакви трудности. Затова призоваваме за международна солидарност, защото както каза генералният директор на организацията, национализмът при ваксините не е решение.

Ако имаме COVID-ваксина, ще си я сложите ли публично? 

Очевидно да. Ваксините са най-добрият начин да се защитят хората от заразни болести. Чрез имунизация и ваксинация всяка година се спасяват милиони хора и деца по света. 

А още ли смятате, че България се справя добре и че подходът ни в борбата с COVID е правилният? 

България се опита да направи най-доброто, за да спаси живота на хората, но за съжаление вирусът предизвика много трудни ситуации в повечето държави, дори и в тези с развита здравна система.

Знаем каква беше ситуацията в Италия, Испания, Франция, Великобритания, Съединените Щати. И ако вземем под внимание всички фактори, демографската ситуация в България, защото България има голям процент на заразени по-възрастни хора, мисля, че страната ви се справя много добре. 


Кога ще бъде победен COVID-19? Ръководителят на Световната Здравна Организация очаква кризата да продължи до 2021 година. 

Трудно е да се предскаже точно кога, но както регионалният директор за Европа доктор Ханс Клуге каза, ще победим вируса, не когато имаме ефективна ваксина, а когато се научим да живеем отговорно с него. 
nova.bg