Скандали и чистка в ГЕРБ
Скандали и чистка в ГЕРБ / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Чистка в редиците си на най-високо ниво готви управляващата партия. Поне пет областни координатори на ГЕРБ ще бъдат отстранени заради занемаряване на партийния живот, прокарване на лични интереси или допускане на конфликти в структурата, съобщава вестник „Сега".

В петък Изпълнителната комисия трябва да се събере, за да каже тежката си дума. До момента ръководството е анализирало отчетите на повечето организации на ГЕРБ по места, но 7-8 от проблемните области са оставени за накрая, обясни съпредседателят на парламентарната група Искра Фидосова. Сред тях е Търговище, където лидерът Лили Боянова може да се раздели с поста си заради допускане на тежки проблеми в Попово - там партията се разцепи на два лагера, а някои общински съветници от ГЕРБ станаха независими.

Ловешкият лидер на ГЕРБ Анатолий Йорданов ще си отиде заради лоша партийна работа, а шефът на ГЕРБ в Пазарджик Иван Иванов - заради множеството скандали и брожения в структурата. Родният град на парламентарната шефка Цецка Цачева Плевен също ще има нов областен координатор. Там борбата за надмощие е между досегашния лидер Ивелин Николов и самата Цачева, но според запознати на поста ще бъде издигнат трети човек. В Стара Загора ръководството на ГЕРБ пък е вдигнало мерника на Недялко Недялков.

Скандали и партийни боричкания има още в Казанлък, Перник, Ямбол и др. Председателят на софийската организация на ГЕРБ и областен координатор Лъчезар Иванов бе принуден сам да подаде оставка заради лобистки интереси. Мястото му зае шефът на СОС Андрей Иванов. Депутатът Цветомир Михов пък смени досегашния лидер на ГЕРБ в Габрово Веселина Димова.