Система за видеонаблюдение може да замести пътните полицаи
Система за видеонаблюдение може да замести пътните полицаи / netinfo

Система от камери за видеонаблюдение ще замести поетапно полицаите по пътищата. Такова предложение ще внесе председателят на транспортната комисия в парламента Йордан Мирчев за гласуване в Народното събрание. Така по думите му ще бъдат спестени около 30 млн. лева годишно.

Предложението предвижда промяна в Закона за пътищата и Закона за Министерството на вътрешните работи. То ще бъде внесено от Йордан Мирчев и Олимпи Кътев за гласуване в пленарна зала утре или в началото на другата седмица. Системата ще осигури видеонаблюдение и контрол по магистралите и натоварените пътни участъци в страната, обясни Йордан Мирчев.

50 процента от наложените глоби по пътищата и 7 на сто от приходите от винетки ще отиват в специална сметка в Министерството на вътрешните работи, която ще финансира новата система за контрол, обясни Мирчев. По думите му годишно от глоби у нас се събират около 50 милиона лева.

Проектоизмененията предвиждат освободените пътни полицаи да бъдат пренасочени към детските градини училищата и болниците у нас. Според Йордан Мирчев елиминирането на полицаите по пътищата ще сведе корупцията в сектора до минимум.