/ iStock
Синдикалната федерация на служителите в МВР е категорична, че започналото тестване на полицейски служители за алкохол и наркотици се прави по реда на наредба за установяване на субстанциите в кръвта при управление на превозно средство. Тя не е свързана с реда и установяване на спазването на служебната дисциплина от служителите в МВР докато те са на работа, съобщават СФСМВР. 

Според СФСМВР това създава риск хората, за които е доказано, че са употребили алкохол и/или наркотични вещества, ако бъдат санкционирани на това основание, да оспорват това наказание и да бъдат възстановени на работа. Също така означава, според синдиката, че „МВР няма да успее да се „освободи“ от хората, които в действителност петнят професията, а напротив – за пореден път ще симулира дейност и ще унижи честните и достойните служители“.

Тестват полицаи за алкохол и наркотици - има ли вече положителни проби

Синдикатът на МВР подкрепя тестването на служителите с цел превенция на употребата на алкохол и наркотици, се казва в позиция на синдиката до медиите. Също така се апелира към ръководството на министерството информацията за броя извършени тестове за употреба на алкохол, наркотични вещества и техни аналози, както и за крайните резултати – в това число и от медицински и химически или химико-токсикологични лабораторни изследвания – периодично да бъде публикувана.

Синдикалната организация посочва още, че се противопоставя на опитите да се опетнят името и честта на полицейската професия, като отбелязва, че в последните няколко седмици, служителите в МВР са наричани „наркомани“, „алкохолици“ и „ненадеждни“. „Недопустимо е, заради провинения на няколко служители да се опетнява цяла една професия“, казват от СФСМВР. 

 
БТА