/ iStock/Getty Images
Синдикатите настояха да бъдат дадени гаранции, че идеята за орязването на първия ден от болничните няма да бъде внесена в Народното събрание.

По-рано премиерът Бойко Борисов заяви, че няма входирано предложение да не се изплаща първият ден от болничния, няма и да има.

КТ „Подкрепа“ с готовност да напусне Националния съвет за тристранно сътрудничество

"Този проблем ще бъде гледан в тристранката. Дори лекарската гилдия трябва да разбере, че не може да се толерират тарикати. Затова няма да го входираме в Народното събрание, няма да наказваме истински болния да си плаща заради тариката", каза Борисов.

Синдикатите по-късно настояха, че чакат официална информация, която да бъде обсъдена на срещата между двамата лидери на КТ "Подкрепа" и КНСБ и премиера Борисов и на спешния съвет за тристранно сътрудничество. Кога и дали ще се проведе срещата с министър-председателя обаче не е ясно.

Въпреки че правителството дава заден за предложението за орязването на първия ден от болничните, синдикатите са категорични, че ще излязат на протест в края на ноември.

Домусчиев реагира с виц на синдикалните закани за протест заради болничния

"Няма да отменим провеждането на този протестен митинг, за да им кажем, че повече не бива да си правят експерименти с хората на България. Крайно време е българското правителство да разбере, че не може да си играе с нервите на българските граждани, не може да се подиграва с хората и никой не трябва да си прави експерименти, за да види доколко е популярен или непопулярен", отсече председателят на националния стачен комитет на КТ Подкрепа Любка Георгиева.

В отговор на въпрос как коментира думите на премиера, че синдикатите са във възторг, че минималната пенсия ще стане 250 лева, Любка Георгиева попита вижда ли се такъв възторг, изписан по лицата им. 

Красимир Дачев за болничния: Бизнесът не е съгласен един да снася яйцето, друг да кудкудяка (ВИДЕО)

Тя посочи, че иска от премиера план-сметка как с 250 лева за месец български пенсионер да оцелее и да дочака и следващите 250 лева. 

По думите й синдикатите приветстват, когато се правят стъпки за повишаване на доходите - на пенсионери, на учители, но за тях това не е достатъчно.