Валери Симеонов
Валери Симеонов / Правителствена информационна служба
Да се затворят училищата и да се прекрати работата на заведенията, призова лидерът на НФСБ
„Бих предпочел лекарите и специалистите да се произнесат по този случай. Аз мога да говоря като неспециалист, като човек, който няма познание по медицина. Не мисля, че младият човек е починал, защото се е наложило да чака. “. Така лидерът на лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира в ефира на предаването „Неделята на NOVA” случая в Бургас, където млад мъж загина, лутайки се по болниците.

„Редно би било националният здравен инспектор или хората от Щаба да се произнесат. Моето лично мнение е, че човекът е докаран прекалено късно и, че даже да беше поставен на кислороден апарат за тези 4 часа, за които е каран от МБАЛ-Бургас до Белодробната болница и евентуално обратно. Майката казва, че още при първото транспортиране е започнал да посинява. Значи той е докаран прекалено късно. Даже да беше поставен на кислороден апарат и да беше интубиран, това нямаше да го спаси, защото става въпрос за последните часове от живота на този млад мъж. Да се хвърля вината върху здравеопазването не е особено коректно. Нека да се направи разследване, но аз мисля, че когато един човек почива в рамките на няколко часа, той вече е пътник особено когато става въпрос за заболял от коронавирус, където имаме двустранна пневмония, практическа липса на достатъчно кислород и невъзможност да бъде подаден кислород към този организъм“, коментира лидерът на НФСБ. 

Имам желание следващата седмица да проведем Коалиционен съвет, тъй като поради заболяването на министър-председателя такъв не е имало от доста време. Ще настоявам позицията на НФСБ да бъде приета и да се въведе минимум 3-седмична карантина, посочи той. 

„Не използвам онзи неясен и безсмислен израз „затваряне на държавата“, който не носи никаква информация. Смятам, че трябва да бъдат затворени училищата, да се прекрати работата на всякакви заведения за обществено хранене, с изключение на кетъринг и разнасяне по домовете. Всякакви обществени мероприятия от спортен и културен характер – така, както направиха много други държави и това даде категоричен резултат.", заяви Симеонов. 

Валери Симеонов определи като политическа оперета намерението на Корнелия Нинова да стане доброволка в Covid отделение. „Това изглежда като една политическа оперета. Техните депутати минаха да се снимат през отделението в Свищов. Срамно е!, заяви той. 

„Никой не казва, че вече близо месец заклейменият Ангел Джамбазки дава дежурства всеки ден във ВМА. Някои хора го правят по убеждения, други само търсят политическа реклама. Какво означава да сложиш бялата престилка и да отидеш за няколко часа, за да те снимат? Това е грозно и неморално. В случая пратиха д-р Михайлов, който лично аз виждам от трибуната на Народното събрание как демонстративно се разкарва без маска повече от месец. Отказваше да носи и по коридорите на Народното събрание. Ако беше болен от коронавирус, този представител на най-хуманната професия, щеше да предизвика доста сериозна вътрешна малка епидемия в парламента. Същият той, доколкото разбирам, е отишъл в болницата в Свищов с още един или още двама и то по същото време, когато има пленарно заседание на Народното събрание. Народните представители не са за това да играят главните роли в някоя политическа оперета, а са за да идват и участват в парламентарния живот: да гласуват или да се противопоставят на закони“, категоричен бе Валери Симеонов.  
nova.bg