Симеон Сакскобургготски отново лидер, партията смени името си
Симеон Сакскобургготски отново лидер, партията смени името си / снимкa: DarikNews

Делегатите на Четвъртия конгрес на НДСВ промениха името на партията на Национално движение за стабилност и възход, но преизбраха за свой лидер Симеон Сакскобургготски. Конгресът прие и нов Устав.

С измененията се отделя партийната от изпълнителната власт и министрите вече не могат да заемат ръководни постове в партийната структура. Нов момент в Устава са разширените права на областните и общински координатори. Областните координатори се избират от политическия съвет по предложение на областните съвети.

Конгресът реши политическият съвет да се състои от 19 члена, двама от тях по право – лидерът на партията и председателят на парламентарната група. По предложение на Сакскобургготски бяха избрани 11 члена на политическия съвет Нина Чилова, Илия Лингорски, Антонио Георгиев, Христина Христова, Милен Велчев, Апостол Апостолов, Верка Божилова Огнян Герджиков, Марина Дикова, Деница Димитрова, Олимпи Кътев.  

Делегатите на Четвъртия конгрес на НДСВ приеха предизборен манифест, в който се извеждат приоритетите на партията. Сред тях са висок и устойчив икономически растеж, ниски данъци, добра администрация, стабилни публични финанси и минимално регулиране на икономиката.

Заложени са и реформи в образователната и избирателната система, екологията и здравеопазването. Предвижда се и по-нататъшно реформиране на МВР и службите за сигурност, както и граждански контрол върху тях.

Делегатите приеха и три резолюции – против търговията с гласове и за по-висока гражданска и политическа отговорност в избирателния процес, за бюджетна дисциплина и финансова стабилност, както и за граждански контрол на МВР и службите за сигурност.

Одобрен беше и съставът на Контролния съвет. От състава на Националния съвет обаче отпадна представителят на Хасково по негово собствено желание.

Със заключително слово на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски завърши Четвъртият конгрес на партията.Той продължи осем часа и в него участваха около 1200 делегата.

„Благодаря за тази сплотеност, която всички показахте”, каза в заключителното си слово при закриване на Конгреса лидерът на партията Симеон Сакскобургготски.

„Трябва неуморно да продължим да работим за каузата, която е България въпреки многото критики, понякога грозни нападки и клевети, пък и умишлено очерняне на моята личност. Мисля, че няма нищо по-силно като противодействието да носим в сърцата си и волята да служим на България. Всички заедно да гледаме напред и да дадем пример на хората, че сме една истинска европейска партия”, посочи лидерът на НДСВ.

Според Сакскобургготски приветствието на премиера Сергей Станишев днес пред Конгреса едва ли може да се приема като подадена ръка. „Това са тълкувания, които едва ли са за момента, или едва ли може да се стигне до подобно заключение”, коментира той.

Относно критичното изказване на Николай Василев, Симеон Сакскобургготски каза „Не бива да се обобщава, не трябва да се гледа само на това, което може би не се е случило, а да се види колко се е постигнало. Политиката е първо невъзможното, второто е голяма гъвкавост и да не се губи крайната цел, която е да видим една по-цветуща България”, обясни лидерът на НДВС.

Четвъртият Конгрес на НДСВ преизбра единодушно Симеон Сакскобургготски за лидер на партията, прие нов устав и избра 19-членен политически съвет. Гласувани бяха контролен и национален съвет. Бяха приети предизборен манифест и три резолюции в него. В Конгреса участваха 1129 делегати и около 400 гости.