НДСВ иска държава на гражданите, а не на ченгетата
НДСВ иска държава на гражданите, а не на ченгетата / снимкa: DarikNews

НДСВ се включи в тройната коалиция, за да гарантира приемствеността в реформите, в икономическата и европейската политика на България. Това каза заместник-председателят на НДСВ Марина Дикова, която представи отчетния доклад по време на Четвъртия конгрес на партията в Габрово.

НДСВ защити обществения интерес като гласува "въздържал се" на вота, предизвикан от проблемите в МВР, каза още Дикова и допълни, че това е една от темите, по които НДСВ няма да допусне компромис, защото целта е България да бъде държава на гражданите, а не на ченгетата и олигархията. Тя посочи още, че според социологически проучвания идеите и политиките на НДСВ получават одобрение и подкрепа от над 10% от гражданите – активни и инициативни млади хора, европейската средна класа в България.

НДСВ продължава да отстоява исканията си парите от излишъка да се разпределят като инвестиция, вместо да бъдат изразходвани с широки пръсти. В отчетния доклад Марина Дикова очерта политиките, които НДСВ ще защитава да залегнат в Бюджет `2009 - да се намали делът на публичните разходи, осигурителната тежест и да се продължи опростяването на данъчната система, да се запази делът от бюджета за образование – 4 на сто.

НДСВ има и конкретни предложения, свързани със семейството - например държавата да финансира напълно три опита Ин-витро за всички бездетни семейства, платеното майчинство да се увеличи от девет на 12 месеца, в които майките получават 90 на сто от заплатите си.