Позитано 20
Позитано 20 / БГНЕС
Сигнал до главния прокурор за нарушение на социалната изолация от видни фигури на БСП по време на извънредното положение са изпратили от Антикорупционния фронт. Копия са адресирани и до шефа на кризисния щаб ген. Мутафчийски, до здравния министър Кирил Ананиев и до РЗИ-София.

"Искам да сигнализирам за системни нарушения на противоепидемичните мерки за социална дистанция в седалището на Българската социалистическа партия (БСП) с адрес София, ул. „Позитано“ No20. До мен стигнаха визуални доказателства и свидетелства, от които ясно личи, че карантинните мерки на посочения адрес ежедневно не се спазват от евродепутати, членове на БСП и служители на партията, като по този начин се нарушават редица наредби, заповеди и препоръки за защита на населението от разпространение на COVID-19", пише в сигнала.
 

Антикорупционен фронт



Посочва се още, че в партийната централа на БСП се намира „ведомствено“ заведение (бар-ресторант), където се сервират храни и напитки, и обслужват клиенти в директно нарушение на Заповед РД-01-124/13.03.2020 на Министъра на здравеопазването. Според приложените видео доказателства в заведението посетителите "се хранят на маси, струпани на групи от повече от трима души", без защитни средства срещу предаване на вируса. Посочва се, че нарушителите са видни лица от БСП, депутати и евродепутати, както и хора от партийния апарат.
 

Антикорупционен фронт



"В подобна криза обществените организации и фигури на пубични длъжности като Европейския парламент би следвало да дават пример на населението за спазването на законите и обществените правила, а не да демонстрират незачитането им", пише в сигнала до иван Гешев. Настоява се още прокуратурата и РЗИ да предприемат съответните мерки, включително и с налгането на глоби за неспазването на заповедите.
 


Авторите на сигнала прилагат снимков материал и видео, за да докажат твърдението си, че ресторантът на "Позитано" 20 работи, а партийните функционери обядват там..