През следващото денонощие от югозапад ще продължи да се пренася топъл въздух, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Атмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще бъде значително по-ниско от средното за месеца.

Облачността ще е средна и висока, предимно разкъсана. Мъгливо, почти тихо и значително по-студено ще бъде в западната част на Дунавската равнина и Горнотракийската низина. В останалата част от страната ще духа умерен, в Източна България и планинските райони - временно силен и поривист, юг-югозападен вятър. 

iStock/Getty Images

Минималните температури сутринта ще са от около 0° в низините с тихо време до 14° на места в Югоизточна България, където ще е ветровито, в София - около 4°. Максималните ще са от 5°-7° в крайните северозападни райони с трайна мъгла до около 20° на много места в Югоизточна България и в отделни райони на Предбалкана, в София - около 15°.

Жълт код за опасно време за силен вятър в събота е обявен в 16 области на страната - Монтана, София област, София-град, Перник, Враца, Ловеч, Гарбово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали.

По Черноморието ще преобладава слънчево и ветровито време. Ще духа умерен и силен югозападен вятър, с по-висока скорост по южното крайбрежие. Ще бъде топло за началото на декември с максимални температури между 18° и 21°, по-ниски в района на нос Калиакра. Температурата на морската вода е около 10°. Вълнението на морето ще е 3 бала.  

Над планините ще се задържи ветровито. Ще духа силен и бурен, югозападен вятър. Облачността ще е променлива, средна и висока. Валежи са малко вероятни. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 17°, на 2000 метра - около 9°.

През нощта срещу неделя от северозапад ще започнат валежи от дъжд, които през деня ще обхванат страната. С умерен северозападен вятър ще нахлува студен въздух. Температурите ще са с малък дневен ход – по-ниски в Западна България, докато в югоизточните райони, където преди обяд ще продължи да духа силен югозападен вятър, ще бъде все още топло с температури до 16°-20°. 

iStock

Вечерта и през нощта срещу понеделник, с продължаващото застудяване, дъждът в Предбалкана, Добруджа и Лудогорието ще преминава в сняг; на много места в Източна България в понеделник ще вали мокър сняг. Повишава се вероятността за значителни валежи в югоизточната половина от страната, а в северозападната половина валежите ще спират, облачността ще се разкъсва, временно и ще намалее. Вятърът ще отслабне, в Източна България ще се ориентира от север-североизток. Минималните температури ще са между минус 3° и 2°, максималните – между 0° и 5°, в крайните югозападни райони – до 8°-9°. 
НИМХ, БТА