Ще гледат мярката на Иван Евстатиев на втора инстанция
Ще гледат мярката на Иван Евстатиев на втора инстанция / БГНЕС, архив

Мярката за постоянно задържане под стража на бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев ще бъде гледана на втора инстанция. Това съобщи адвокат Ташкена Колчева, която е поела защитата му пред съда.

След внесена жалба в Районния съд в Панагюрище е насрочено заседание за 14.00 ч. в Окръжния съд.

Оставиха в ареста бившия кмет на Стрелча, обвинен в изнасилване на ученичка

До края на работния ден вчера обаче така и не се разбра в кое съдилище ще се гледа днешното обжалване на мярката за постоянно задържане под стража на Евстатиев. В момента той е в ареста по обвинение за изнасилване на непълнолетна.

В петък Районният съд в Панагюрище не уважи искането на адвокат Колчева Иван  Евстатиев да бъде освободен под парична гаранция, за да може да се лекува. Дни след задържането си той получи инсулт и беше настанен в болница, но по-късно отново бе върнат в ареста.

Съдии отказват да гледат мярката на обвинения за изнасилване бивш кмет

Колчева е внесла жалба до съда в Панагюрище още вчера преди обяд. Оттам обаче са изчакали да видят дали няма да постъпи жалба и от другия защитник - Милчо Бенгарски.

Така цялата преписка постъпи в Окръжния съд десет минути преди края на работния ден вчера - в срок, но буквално в последния момент. А окръжните съдии нямаха време да обмислят дали да си направят отвод, както стана при обжалването на предишната мярка на бившия кмета.

Бившият кмет на Стрелча призна, че е правил секс с ученичка, било доброволно

Тази сутрин предстои да бъдат направени консултации дали може да се събере състав от трима съдии. Ако обаче се повтори отвеждането на 15 съдии от общо 17-те от първото обжалване, то делото отново ще замине за ВКС, който със свое определение ще трябва да определи къде да бъде разгледано.

Адвокат Колчева ще пледира, че са нарушени основни права на подзащитния й, и то гарантирани с Европейската конвенция за правата на човека. Според юристката, той трябва да се лекува вкъщи. Стабилизирането на състоянието му не означава, че е здрав, каза още тя.

Новини от Пловдив