Оставиха в ареста бившия кмет на Стрелча, обвинен в изнасилване на ученичка
Оставиха в ареста бившия кмет на Стрелча, обвинен в изнасилване на ученичка / БГНЕС

Бившият кмет на Стрелча и Пазарджик Иван Евстатиев остава в ареста. Това реши след тежко заседание, продължило повече от четири часа, състав на Панагюрския районен с председател Диана Стателова. Тя прецени, че представените съдебно-медицински експертизи не дават основание да се смята, че лечението на обвиняемия не може да продължи в ареста. Очаква се адвокатите му да обжалват пред Окръжен съд, а ако това се случи, заседанието е насрочено за 16 февруари.

Майката на момичето, обвинило Евстатиев в изнасилване: Още се страхува

Евстатиев е задържан по обвинение в изнасилване на 16-годишна ученичка. След като преди две седмици получи инсулт, до 12 февруари бе в болница, а защитничката му Ташкена Колчева поиска да бъде пуснат под парична гаранция, тъй като в ареста има риск здравето му отново да се влоши. След първото заседание, проведено в болничната стая, последва отлагане, тъй като съдия Стателова поиска нова петорна експертиза.

Делото започна в 14:00 ч. с изслушване на медицинските специалисти, правили експертизите.

Час преди това Съдебната палата бе обградена от протестиращи стрелчани. Сред тях за пръв път се появи бащата на насиленото момиче - Георги Белухов. Хора от групата символично показаха въже, за да се види какво го очаква бившият им кмет, ако попадне в ръцете им.

Бившият кмет на Стрелча призна, че е правил секс с ученичка, било доброволно

Заседанието бе при закрити врата и при засилена полицейска охрана. Евстатиев не се появи в залата. След оповестяване на резултата последваха овации сред редиците на протестиращите.

Адвокатката на екскмета Ташкена Колчева обаче заяви, че това е грубо оказване на натиск върху магистратите и общественото мнение и увери, че ще обжалва мярката.