Шизофренично е да се защитава и здравеопазването, и пушенето, обясниха от ГЕРБ
Шизофренично е да се защитава и здравеопазването, и пушенето, обясниха от ГЕРБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Един от аргументите да се отмени пълната забрана на пушенето на закрито е, че то така или иначе не се спазва. Но по-важното е, че в свободна нация хората трябва да имат право на избор".

Това каза пред Нова телевизия депутатът от „Коалиция за България" Спас Панчев.

Тази седмица управляващите внесоха предложение забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да бъде отменена, което доведе до сериозни обществени дебати по темата.

Словесните престрелки между управляващи и опозиция продължиха и в разговора между Панчев и бившият здравен министър Десислава Атанасова.

„Пушачите трябва да могат да отидат и да запалят цигара с приятели, а собствениците - да решат дали да се пуши, или да не се пуши в техните заведения. Либерализацията на закона е продиктувана от желанието на огромна част от обществото да има определена промяна", обясни Панчев.

По думите му ще се промени само малка част от закона - ще се пуши в нощните заведения и в заведенията за хранене с обособени за целта помещения. Собствениците на малките заведения под 70 кв. метра ще решават сами дали да се пуши в тях. Ще има и ясни обозначаващи табели пред всяко заведение, за да не влизат в тях непълнолетни и непушачи.

„Много хора са доволни и ходят на места, в които не се пуши. Ресторантьорите обаче се оплакват. Ние проведохме много срещи с тях", допълва Панчев.

На друго мнение обаче е бившият министър на здравеопазването от кабинета "Борисов" и настоящ депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Аргумент, че това е демократично, е безсмислен. Това звучи шизофренично - някой да защитава непушачите и запазването на здравето, да е поддръжник на пушенето - което е основна причина за много болести. Има явни доказателства за здравословните вреди от пушенето. Няма никакви икономически доводи, които да са основателна причина да се върне тютюнопушенето", каза тя.

„Ние поехме ангажимент пред българското общество да се възстановим икономически. Това е право на хората да решават сами дали да се пуши в заведенията, или не. До ноември проектът ще бъде обсъден в парламента", завърши депутатът от „Коалиция за България".