/ БТА
"Най-вероятно в понеделник ще бъдем готови и обществените поръчки за зимното поддържане на пътищата ще бъдат обявени". Това съобщи пред журналисти служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков след срещата си с ръководството на Националното сдружение на общините в България. Той уточни, че тези договори ще са само за зимното почистване на пътищата и ще са отделна поръчка по Закона за обществените поръчки.

Иван Шишков регионално министерство среща
БТА

Шишков съобщи, че е бил информиран от Пътната агенция, че са били готвени обществени пръчки за пътно поддържане за следващите три години, но не от зимата, а от пролетта. По думите му това означава, че ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) не се е интересувало от зимното почистване. Най-вероятно са считали, че държава ще бъде принудена договорите да бъдат продължени, допълни той.

Шишков каза, че от първия си работен ден е поискал от АПИ да започне подготовката на обществени поръчки за зимно поддържане на пътищата, защото то е било досега игнорирано. Всички очакваха, че НС ще отмени крайния срок 30 септември и ще даде възможност да се удължат договорите за текущ и основен ремонт, за да влезе и зимното почистване към тях, допълни той и заяви, че е бил направен опит държавата да бъде принудена за втори път да удължи срокове на договори, които е трябвало да бъдат прекратени през май-юни тази година.  

Досегашният шеф на ТОЛ Иво Иванов поема Агенция „Пътна инфраструктура“

По думите му причината за днешната смяна в ръководството на Пътната агенция е, за да има сигурност, че то "работи в една посока заедно с държавата". Когато има две страни по един договор - възложител и изпълнител, не трябва да има трета страна, която да е балансьор между тези страни и тази трета страна да е част от възложителя, коментира министърът.

Иван Шишков регионално министерство среща
БТА

По-рано днес от МРРБ съобщиха, че служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков е назначил Иво Иванов за председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура". Членове на Управителния съвет на АПИ са Теодора Василева и Николина Чапанова. Досегашният председател Тодор Василев и Асен Ненчев - член на Управителния съвет на АПИ, са освободени. 

Очаква се до десетина дни да има решение по въпроса с методиката за индексацията на цените в строителството, която трябва да бъде одобрена от Министерския съвет, допълни министърът. Той посочи, че, ако има корекции в методиката, те трябва да бъдат съобразени с вече влезлите в сила последни промени в Закона за обществените поръчки.


 
БТА